Publicitate

Peste o suta de elevi ucraineni vor studia în noul an scolar în scolile din judetul Iasi. Pâna în prezent, de la începutul lunii martie, s-au înregistrat 111 solicitari prin Inspectoratul Scolar Judetean. Potrivit reglementarilor specifice adoptate de Ministerul Educatiei dupa începerea razboiului din tara vecina, acesti elevi vor fi doar audienti în unitatile scolare, fie ele gimnaziale, liceale, de nivel primar sau prescolar. Aceasta desI marea lor majoritate nu au deloc cunostinte de limba româna.
„Ca audienti, nu trebuie sa sustina nicio proba, pentru ca audientul e cel care participa la cursuri, la activitati, dar nu primeste note, adica nu sunt trecute în catalog. Chiar daca primeste o evaluare din partea profesorului, nota nu este trecuta în catalog”, ne declara Antonina Bleort, purtator de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi.

În prezent, nu exista un numar maxim de elevi care poate fi acceptat de catre Inspectoratul Scolar Judetean. „Toti cei care vor face solicitare vor fi integrati într-o unitate scolara, în acord cu nivelul de scolarizare pe care îl au”, completeaza prof. Antonina Bleort.

Pentru a se înscrie în anul scolar 2022-2023, elevii ucraineni sunt nevoiti sa completeze o cerere în care sunt precizate vârsta si clasa în care ar trebui sa fie repartizati. Daca nu îsi aleg singuri o unitate scolara, acestia vor fi repartizati de catre Inspectoratul Scolar, în functie de distanta scolii fata de spatiul în care locuiesc. În plus, un criteriu important în repartizarea acestora va fi reprezentat de materiile studiate anterior.

Guvernul a adoptat mai multe masuri legate de activitatea scolara ce vin în ajutorul elevilor care fug din calea razboiului. Potrivit Ordinului de Ministru din 6 iunie, elevii ucraineni pot participa la procesul de înscriere în clasa a IX-a, pentru anii scolari 2022-2023 si 2023-2024. Ei nu vor fi nevoiti sa sustina Evaluarea Nationala, probe de aptitudini sau de verificare a cunostintelor de limba moderna sau materna. „Este o modalitate de sprijin pentru elevii ucraineni care îsi doresc sa continue studiile liceale, în învatamântul românesc”, a spus Ministrul Educatiei, Sorin Câmpeanu.

Citește toată știrea

111 elevi din Ucraina merg de luna viitoare la şcoli din Iaşi. Împărţirea lor, după locul de cazare. Cum se vor descurca fără să ştie limba?
Publicitate