Publicitate

„Ziarul de Iasi” îl va aduce pe Mos Craciun în satele iesene risipite de pe malul Prutului. Organizam si în acest an Campania de Craciun, prin care ne dorim sa îmbracam si sa încaltam nu mai putin de 132 de copii, prescolari si scolari, din comuna Prisacani, judetul Iasi. Vrem ca alaturi de dumneavoastra, cititorii nostri, sa le facem o bucurie copiilor, prin îndeplinirea dorintelor, si sa îi ferim de gerul iernii, prin cumpararea ghetutelor din piele îmblanite si hainelor calduroase. Un miscator reportaj din zona, dar si detalii despre cum puteti dona.

 
Numele comunei spune totul. Suflete simple, modeste, curioase si muncitoare, precum albinutele din prisaca, merg la scolile si gradinitele din comuna Prisacani. Asemenea unui stup, oamenii din sate, chiar daca au fost macinati de greutatile zilei de mâine, au reusit sa construiasca o comunitate, sa îsi îngrijeasca familia si sa asigure accesul la educatie copiilor.

Comuna Prisacani adaposteste Scoala Gimnaziala Prisacani, Scoala Primara Moreni, Gradinita cu Program Normal Moreni, Gradinita cu Program Normal Prisacani si Scoala Primara Macaresti, unde 132 de scolari si prescolari învata carte, dar si cum sa împarta bunatate. Când am colindat satele în cautarea povestilor pe care vi le vom prezenta în campanie, usile ne-au fost deschise larg, cu zâmbetul pe buze si cu încredere. Familiile ne-au primit în casa, la cald, si ne-au împartasit povestile si nevoile lor.

Despre învatatorii si educatorii care ne-au întâmpinat nici nu mai ramâne loc pentru laude. Pentru fiecare albinuta din prisaca de pe malul Prutului au avut câteva vorbe puse deoparte. Le-au dat încredere copiilor sa ne spuna ce îsi doresc de la Mos Craciun, iar noi le-am oferit speranta ca dorintele lor se pot îndeplini cu ajutorul cititorilor nostri.

Lista de dorinte pentru albinutele din Prisacani

De la mic la mare, copilasii au venit pe rând la noi si ne-au soptit ce ar vrea sa primeasca în dar de Craciun. Idei crete si nastrusnice au avut unii dintre ei, iar altii abia si-au gasit cuvintele sa ne spuna ce ar visa sa gaseasca sub brad. Emotionati fiind, pentru ca nu ne cunosteau, ei ne zâmbeau larg si ne strângeau tare cu mânutele lor, atunci când se apropiau de noi, pentru ca stiau sigur ca Mos Craciun ne-a trimis în Prisacani sa scriem lista de cadouri.

Întrebarea „ce ai vrea sa îti aduca Mosul?” i-a facut pe cei mai multi dintre ei sa viseze la o masinuta cu telecomanda sau la o papusica. Însa, unii si-au lasat imaginatia sa zboare si au adaugat pe lista de cadouri jocuri Monopoly, bucatarii de jucarie, camioane de gunoi sau chiar catelusi pe nume Patrocle. Pesemne ca multi scolari si prescolari din Prisacani viseaza la o stralucita cariera în fotbal, pentru ca unii baieti ne-au transmis ca si-ar dori mingi de fotbal si crampoane.

Situatia de acasa, însa, nu este atât de buna în cazul tuturor copiilor din sate, iar unii dintre ei au avut grija sa ne aminteasca de hainele groase si de ghetutele necesare în iarna care ne bate la usa.

Albinutele de pe malul Prutului

Copiii de la scolile si gradinitele din Prisacani au noroc cu învatatoare si educatoare dedicate si iubitoare, care pe lânga lectiile de zi cu zi au grija sa le asculte nevoile si sa fie alaturi de ei. Acestea, alaturi de directoare, au încercat sa le asigure prichindeilor cât mai multe materiale didactice necesare unei unitati de învatamânt din zilele noastre.

Albinutele de pe malul Prutului au sansa de a pasi zilnic în sali de clasa încalzite, colorate si dotate cu materialele elementare. Copilasii vin cu drag la scoala, studiaza si capata încredere în propriile forte, pentru a reusi, unii dintre ei, sa îsi depaseasca conditia de acasa. Acestia au cunoscut deja ce înseamna responsabilitatea, întrucât o parte dintre ei, chiar si cei de gradinita, merg singuri în statia de unde urmeaza sa ia microbuzul scolar si se întorc tot astfel acasa.

Cu toate acestea, în scolile si gradinitele din Prisacani, în care ajung zilnic 132 de scolari si prescolari, mai este nevoie de diverse materiale didactice sau dispozitive electronice, pentru ca activitatile sa se poata desfasura corespunzator. Dintre acestia, 17 sunt elevi în clasa I la Scoala Gimnaziala Prisacani.

La Scoala Primara Moreni, în incinta careia se afla si Gradinita cu Program Normal Moreni, sunt 36 de copii, dintre care 22 de prescolari într-o grupa combinata si 14 elevi de clasa a III-a. Pe lânga un videoproiector si boxe, pentru a putea desfasura diverse activitati, acestia duc lipsa de materiale sportive, precum mingi de fotbal, corzi de sarit, rachete si fluturasi de badminton sau panglici de gimnastica. Au reusit sa transforme o veche încapere într-o mica sala de sport, însa nu o pot folosi din cauza lipsei materialelor necesare.

Cei 46 de prescolari de la Gradinita cu Program Normal din Prisacani, dintre care 20 în grupa mijlocie si 26 în grupa mica-mare, au fost deliciul vizitei noastre. Un baietel din grupa mijlocie s-a emotionat si a început sa plânga atunci când l-am întrebat ce si-ar dori de la Mos Craciun, însa Maria, colega lui, i-a luat-o înainte si ne-a spus cum viseaza la o bucatarie de jucarie în care sa poata gati popcorn pentru familia ei. Câteva jocuri tematice, truse cu instrumente muzicale si o imprimanta color i-ar ajuta pe cei 46 de prichindei sa desfasoare activitati diversificate si potrivite vârstei lor.

La zece kilometri de centrul comunei Prisacani gasim satul Macaresti, unde 33 de prichindei învata la Scoala Primara Macaresti. Sunt 33 de suflete care se împart în toate clasele primare si la gradinita dupa cum urmeaza: 12 prescolari într-o grupa combinata, 10 elevi de clasa pregatitoare, clasa a II-a si clasa a IV-a si 11 elevi de clasa I si clasa a III-a. În saptamâna în care i-am vizitat, la gradinita desfasurau activitati pe tema „Localitatea mea” si i-am surprins jucându-se de-a autobuzul. Scaunelele erau asezate ca într-un autobuz si fiecare copil statea la locul sau, doar unul fiind în rolul soferului. Întrebati, în „autobuz” fiind, ce ar visa sa primeasca de Craciun, acestia au fost sinceri: „ghetute de iarna pline cu dulciuri”. Printre materialele pe care cadrele didactice din Macaresti le considera necesare pentru desfasurarea activitatilor se numara un videoproiector, boxe si materiale sportive pentru copilasi.

Familii pentru care frigul cunoaste alte limite

Totusi, salile de clasa colorate si zâmbetul de pe chipurile copiilor, atunci când sunt la scoala, nu reflecta situatia tuturor familiilor din comuna Prisacani. În cazul unora, doar unul dintre parinti lucreaza cu ziua, iar venitul nu este stabil de la o luna la alta si nici suficient pentru toate nevoile familiei. Cu toate acestea, parintii si bunicii se ocupa de copii si se straduiesc sa îi trimita cât mai îngrijiti la scoala si la gradinita. Potrivit cadrelor didactice, cei mai multi dintre ei vin cu temele facute si sunt ajutati de familie.

Pentru a ilustra cât mai clar situatia celor care au nevoie de ajutor, am rugat-o pe directoarea Scolii Gimnaziale Prisacani sa ne îndrume spre trei familii care îsi trimit copiii la scoala, îi sustin si îi îngrijesc cum pot mai bine, fara sa fi cazut în vreo patima. Drumul ne-a purtat catre familii din Moreni, Macaresti si Satu Nou, fiecare cu nevoi mai mari decât alta. În casele mici, cu doua camere, locuiesc si câte sase persoane, persoane care dramuiesc lemnele puse pe foc pentru a putea depasi iarna. Întrebati cum se vor descurca pâna la finalul sezonului rece, acestia spun ca trebuie sa mai cumpere cel putin o caruta cu lemne. Dar cu ce bani? Alocatiile copiilor, alocatia familiala complementara, bursa si câtiva bani adunati din munca cu ziua nu ajung pentru a acoperi asemenea costuri într-un timp atât de scurt.

Familia Rupanu din Satu Nou are patru copii si locuiesc în doua camere în care caldura nu este niciodata suficienta. O mica soba dintr-o camera trebuie sa încalzeasca doua încaperi si un hol în care frigul intra ca la el acasa prin usa cu un ochi de geam lipsa. Îsi mai câstigau pâinea de pe masa cu ajutorul unei drujbe, pe care tatal o folosea la treaba cu ziua prin vecini, însa pâna si aceasta s-a defectat si nu au avut posiblitatea de a cumpara una noua. Un pat dublu si un pat de o persoana le servesc celor sase suflete atât pe post de loc de dormit, cât si pe post de loc de luat masa, întrucât nu au vreo masa în casa si nici scaune.

Problemele de sanatate, o grija în plus

La familia Unguru din Macaresti situatia este similara. În trei camere foarte mici, dar de o curatenie exemplara, traiesc sase suflete. Încaperea din mijloc, de aproximativ patru metri patrati, joaca rolul atât unei bucatarii, cât si al unui dormitor în care patul devine locul unde poate fi luata cina. Si cum grijile nu erau suficiente pentru ei, tatal copiilor, singurul care mai aducea un ban în casa, si-a rupt piciorul, a fost operat, iar acum trebuie sa stea la pat timp de trei luni.

În satul Moreni, am vizitat familia Tapovet, cu o bunica eroina, diagnosticata cu diabet, care îsi îngrijeste singura cei doi nepoti, mama acestora fiind plecata în strainatate, la munca. Batrâna nu are pensie si se descurca cu greu doar cu alocatiile copiilor si cu banii trimisi de mama lor. Gândul ca va trebui sa faca un drum pâna în oras, la medic, sau ca trebuie sa cumpere din nou medicamente pentru copilasi o sperie pe bunica. Andreea, nepoata de doar trei anisori, era destul de racita atunci când am ajuns, iar femeia se gândea cu amaraciune ca nu va avea de unde sa scoata bani pentru a se interna în spital cu ea.

Despre electrocasnice precum combina frigorifica sau aragazul, în cazul celor trei familii, nici nu poate fi vorba. Desi este apa curenta în sat, masina de spalat automata poate fi doar un vis frumos pentru acestia. Chiar tatal din familia Unguru ne-a spus, facând haz de necaz, ca masina de spalat este manuala, facând referire la sotia care spala rufele în vana.

Mii de copii fericiti si zeci de familii sustinute

„Ziarul de Iasi” organizeaza Campanii de Craciun de aproape doua decenii. De 18 ani mergem în scolile din localitatile vulnerabile, îi încaltam si îi îmbracam pentru iarna pe copii si încercam sa scapam de grijile zilei de mâine familiile cele mai neajutorate.

În urma cu trei ani, în 2020, Campania de Craciun a ajuns în satul Cioca-Boca, comuna Scheia, iar în desaga Mosului s-au aflat daruri pentru 83 de copilasi. Pe lânga ghetele de iarna promise, acestia au primit si geci, hainute pentru sezonul rece, dulciuri si jucarii.

În satele Ursoaia, Avântu si Românesti am gasit 176 copii în anul 2021. Datorita iesenilor care au donat, am reusit sa le oferim sarbatori de iarna pline de speranta atât celor 176 sufletele, cât si familiilor implicate în campanie.

În anul 2022, i-am vizitat pe cei 181 de scolari si prescolari din satul Pietris. Ghetutele îmblanite, gecile groase si jucariile daruite le-au aratat prichindeilor ca oamenilor le pasa si au trecut cu bine prin iarna cea a urmat. În plus, scoala a fost dotata cu materialele necesare desfasurarii activitatilor în conditii optime, precum televizor, imprimanta color, laptop si boxe.

Anul acesta ne aflam la cea de-a XIX-a editie a Campaniei de Craciun organizata de „Ziarul de Iasi” si speram ca cei 132 de copii vor putea fi sustinuti ca în editiile anterioare.

Cum putem sa îi ajutam

Cei care doresc sa sprijine aceasta campanie, cu orice suma de bani, fie ea mai mica sau mai mare, sunt asteptati la sediul redactiei, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internationala). Mai multe detalii puteti obtine la numarul de telefon 0232.271.271. De asemenea, puteti face donatii în bani în contul Asociatiei Procons, care va folosi sumele colectate exclusiv si integral în scopul sustinerii acestei actiuni, în baza protocolului pe care Scoala Gimnaziala Prisacani l-a semnat cu asociatia special pentru aceasta campanie.. Va rugam sa specificati ca donatia este pentru Campania de Craciun organizata pentru copiii din comuna Prisacani. Pentru donatorii persoane juridice, asociatia va încheia contracte de sponsorizare.

Titularul contului bancar este ASOCIATIA „PROCONS”, cu sediul în Iasi, înregistrata în Registrul Asociatiilor si Fundatiilor sub nr. 2942/A/1994, CIF 7943370, cont bancar RO11BRMA0999100091153903, deschis la Banca Românesca.

Puteti dona obiecte de îmbracaminte si încaltaminte (aflate în stare buna) pentru copii si adulti, pilote, perne, electrocasnice, carti, rechizite, obiecte de igiena personala etc. Toate vor ajunge la cele trei familii pe care dorim sa le sprijinim.

Donatiile în bani se pot face pâna vineri, 15 decembrie, iar donatiile în produse se pot aduce la sediul redactiei „Ziarul de Iasi”, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internationala) pâna luni, 18 decembrie.

Citește toată știrea

A început Campania de Crăciun a ZdI. Ajutaţi-ne să-l ducem pe Moş Crăciun şi la copiii din satele risipite de-a lungul Prutului! (FOTO)
Publicitate