Publicitate

Daisaku Ikeda, care a contribuit la raspândirea gândirii budiste în întreaga lume prin intermediul Soka Gakkai, cea mai mare organizatie religioasa a Japoniei si un aliat al guvernului, a murit, a anuntat organizatia sâmbata, transmite Reuters.
Ikeda a murit miercuri seara, din cauze naturale, la vârsta de 95 de ani, a declarat Soka Gakkai într-un comunicat pe site-ul sau. El a fost multa vreme liderul spiritual al organizatiei budiste laice, cunoscute în strainatate pentru asocierea cu celebritati si în Japonia pentru influenta pe care o are asupra politicii.

Soka Gakkai, fondata în 1930, spune ca are 12 milioane de membri în 192 de tari si teritorii din întreaga lume. Ikeda a calatorit în peste 50 de tari pentru discutii cu lideri, inclusiv liderul chinez de atunci Zhou Enlai si presedintele sovietic de atunci Mihail Gorbaciov.

Printre cei mai cunoscuti adepti ai Soka Gakkai se numara actorul britanic Orlando Bloom, muzicienii de jazz Herbie Hancock si Wayne Shorter si fotbalistul italian Roberto Baggio. Ikeda a fondat precursorul partidului politic japonez Komeito, partenerul junior de coalitie al guvernului actual, în 1964.

El a fondat organizatia-umbrela a Soka Gakkai, Soka Gakkai International, în 1975, unde a ocupat functia de presedinte de onoare din 1979 pâna la moartea sa. Ikeda a fost un scriitor prolific, a publicat o serie de carti despre budism, dialoguri cu intelectuali precum istoricul britanic Arnold Toynbee si un roman în 12 volume, ”Revolutia umana”.

Ani de zile, fotografiile cu Ikeda au fost o vedere comuna în reclamele din trenurile din Tokyo pentru numeroasele carti, reviste si alte publicatii ale organizatiei.

Dar acestea au scazut în ultimii ani, ducând la unele speculatii despre sanatatea si rolul lui în Soka Gakkai International. Ikeda nu a fost lipsita de critici, inclusiv din partea jurnalistei britanice Polly Toynbee, care a spus ca a profitat de caracterul fragil si încrezator al bunicului ei, dupa ce a fost invitata sa o cunoasca pe Ikeda la mijlocul anilor 1980.

Ikeda s-a nascut la Tokyo pe 2 ianuarie 1928, fiind al cincilea dintre cei opt copii ai lui Nenoki si Ichi, care conduceau o mica firma de alge marine.

În 1947 l-a întâlnit pe Josei Toda, pe atunci liderul organizatiei Soka Gakkai, care urma sa devina mentorul sau. Succezându-ul pe Toda ca presedinte al Soka Gakkai în 1960, el a continuat sa faca prozelitism agresiv în tara si în strainatate si a contribuit la cresterea semnificativa a numarului de adepti.

”Sub conducerea sa, miscarea a început o era a inovatiei si expansiunii, devenind implicata activ în eforturi culturale si educationale din întreaga lume”, a declarat Soka Gakkai International pe site-ul sau.

Site-ul web al Soka Gakkai spune ca ”esenta budismului este convingerea ca avem în noi în fiecare moment capacitatea de a depasi orice problema sau dificultate pe care am putea-o întâlni în viata” si încurajeaza intonarea ”Nam-myoho-renge- kyo”, sau Sutra Lotusului.

Grupul a dat în judecata cu succes o serie de publicatii si persoane din cauza acuzatiilor de fapte gresite din partea grupului sau a lui Ikeda însusi. ”Când te dedici atingerii obiectivului tau, nu vei fi deranjat de criticile superficiale. Nimic important nu poate fi realizat daca te lasi influentat de o chestiune neînsemnata, privind mereu peste umar si întrebându-te ce spun sau gândesc altii”, a spus Ikeda, citat pe site-ul sau oficial.

Soka Gakkai a spus ca a avut loc o înmormântare cu membrii familiei lui Ikeda si ca detaliile serviciilor comemorative vor fi anuntate în curând. El a lasat în urma pe sotia sa Kaneko si fiii Hiromasa si Takahiro, a spus grupul.

 

 

 

Citește toată știrea

A murit Daisaku Ikeda. Liderul budist japonez avea 95 de ani
Publicitate