Publicitate

Vasele de sânge îndeplinesc o functie importanta în sustinerea vietii, transportând sângele bogat în oxigen si nutrienti esentiali catre toate partile corpului, eliminând în acelasi timp produsele toxice. Pe de alta parte, bolile si disfunctiile vaselor de sânge pot duce la tulburari care pun viata în pericol, cum ar fi infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale (AVC) si anevrismele, ceea ce face ca bolile cardiovasculare sa fie principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Acum, cercetatorii de la Universitatea din Melbourne, Australia, au dezvoltat o metoda rapida, ieftina si scalabila de a produce în laborator vase de sânge din tesut natural.
Echipa de cercetatori australieni a utilizat o abordare noua pentru obtinerea vaselor de sânge prin „ingineria tesuturilor”. Prin combinarea mai multor materiale si tehnologii de fabricare, acestia au dezvoltat o metoda pentru a crea vase de sânge cu geometrii complexe, precum vasele de sânge naturale.
Cercetarea a fost publicata în revista ACS Applied Materials and Interfaces.

Profesorul Heath a declarat ca cercetatorii din întreaga lume încearca de multi ani sa perfectioneze ingineria tesuturilor vaselor de sânge.
„Metodele actuale sunt lente, necesita echipamente specializate si costisitoare si au un randament scazut – ceea ce înseamna ca este dificil sa se asigure aprovizionarea necesara cu aceste vase modificate”, a declarat profesorul Daniel Heath, de la Departamentul de Inginerie Biomedicala.
„Prin combinarea mai multor materiale si tehnologii de fabricare, metoda noastra ne aduce mai aproape de un viitor în care vasele de sânge proiectate vor deveni o solutie transformatoare pentru bolile cardiovasculare, în special pentru acei pacienti care nu dispun de vase donatoare adecvate”, a precizat el.

Desi operatia de bypass s-a dovedit a fi o alternativa salvatoare pentru înlocuirea vaselor de sânge grav afectate, aceasta are limitari, în special pentru canalele sanguine cu diametrul mai mic, cum ar fi artera coronariana.

Grefele sintetice neviabile pot provoca coagularea si obstructia sângelui, ceea ce le face nepotrivite în anumite circumstante. Prin urmare, pacientii care au optiuni limitate din cauza unor interventii chirurgicale anterioare sau a unor comorbiditati precum diabetul se confrunta cu probleme semnificative.

Pentru a depasi aceste limitari, cercetatorii au investigat dezvoltarea vaselor de sânge „create prin ingineria tesuturilor”, care sunt realizate din celule si tesuturi umane. Aceste vase create au potentialul de a trata bolile cardiovasculare, precum si de a construi o alimentare cu sânge încorporata pentru tesuturi artificiale mai mari.

Aceasta cercetare reprezinta un pas interesant în ceea ce priveste capacitatea oamenilor de stiinta de a crea vase de sânge uman.
„Suntem acum capabili sa fabricam rapid si ieftin vase de sânge folosind tesut viu care are proprietati mecanice adecvate si care imita orientarea celulara a stratului cel mai interior al vaselor de sânge”, a declarat profesorul Andrea O’Connor, celalalt autor al studiului.
„Desi vasele de sânge fabricate nu sunt înca pregatite pentru operatiile de bypass, descoperirile marcheaza un progres semnificativ în domeniul ingineriei tesuturilor”, a comentat el aceste rezultate.

 

Citește toată știrea

Abordare inovatoare pentru producerea vaselor de sânge în laborator
Publicitate