Publicitate

Un iesean si-a pierdut viata într-un accident de munca aproape absurd.
Dupa aproape opt ani, justitia se apropie de pronuntarea sentintelor în cazul vinovatilor. Între timp, o parte a faptelor s-au prescris.

Un copac a cazut peste un altul care a cazut peste victima

În decembrie 2013, o firma din Miroslava si-a adjudecat exploatarea unui parchet forestier din Roscani. Conform legii, astfel de lucrari pot fi efectuate doar de catre un personal specializat, dupa un instructaj specific muncii în padure. Nu a fost cazul, SC Prasino Dassos SRL apelând la zilieri recrutati dintre satenii din zona si platiti cu buturugile si ramurile copacilor fasonati. Printre ei s-a numarat si G.A., care lucra cu drujba personala ca fasonator, îndepartând cioatele si crengile copacilor doborâti.

În decurs de doua saptamâni, în prima jumatate a lui noiembrie 2014, a fost doborâta si fasonata o cantitate de 240 mc de lemn. În ziua accidentului, fratii Paul si Marian Stratulat au început sa dezradacineze un salcâm înalt de 15-20 metri, aflat într-o râpa. La o distanta de aproximativ 30 de metri, lucra G.A. Fratii Stratulat au taiat radacinile arborelui si l-au legat cu o funie, tragând de el pentru a-l doborî. Copacul s-a prabusit peste alt salcâm, pe care îl dezradacinau alti trei muncitori. La rându-i, acest arbore a cazut peste G.A. Muncitorul a fost grav ranit în zona capului, suferind fracturi complexe ale boltei si bazei craniului. Practic, capul acestuia a fost zdrobit.

Ancheta facuta la fata locului a stabilit ca legea fusese litera moarta pentru firma care preluase exploatarea. Conform normelor din domeniu, distanta dintre echipele care lucreaza la doborârea arborilor trebuie sa fie de minim 50 de metri. De asemenea, fasonarea poate începe doar dupa finalizarea doborârii arborilor, astfel încât echipele din cele doua sectoare sa nu se intersecteze. Muncitorii forestieri trebuie sa beneficieze de echipament individual de protectie, lucrul nu poate începe înaintea efectuarii instructajului la locul de munca, iar doborârea copacilor trebuie supravegheata de reprezentantul exploatarii. Respectarea acestor norme minime ar fi eliminat orice posibilitate de producere a accidentului.

Autorii directi, oameni simpli plini de remuscari

Procurorii Parchetului de pe lânga Judecatorie i-au trimis în judecata pe cei doi frati Stratulat, dar si pe directorul tehnic al firmei, Costel Neghina, sub acuzatiile de ucidere din culpa si neluarea masurilor legale de securitate si sanatate în munca. În timpul procesului, Marian si Paul Stratulat au afirmat ca l-ar fi atentionat pe G.A., cerându-i sa se fereasca, dar acesta ar fi spus ca nu are de ce. Apararea a fost respinsa de judecatori, ea nefiind sustinuta de niciun alt martor. Dimpotriva, ceilalti muncitori fusesera suprinsi de felul în care se desfasurase evenimentul.

În privinta lui Neghina, vinovatia a fost stabilita cu usurinta. Niciuna dintre normele legale referitoare la exploatarile forestiere nu fusese respectata. Societatea nu avea niciun angajat si nici utilaje specifice, lucrarile fiind facute cu uneltele obisnuite din gospodaria localnicilor. Fisele de instruire a muncitorilor fusesera completate, dar dupa accident. În cursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, acesta s-a prevalat de dreptul de a nu da declaratii în cauza. Aparatorul sau a precizat ca Neghina nu cunostea ce obligatii are, el ocupându-se doar de tranzactionarea lemnului, nu si de exploatare. Si aceasta aparare a fost respinsa de judecatori, în baza înscrisurilor aflate la dosar.

Judecatorii spun ca directorul tehnic nu a dat dovada de empatie

Fratii Stratulat au primit pedepse usoare, magistratii Judecatoriei apreciind ca nu lor le apartine principala responsabilitate a producerii accidentului. În plus, îsi recunoscusera si regretasera sincer fapta. Ei au fost condamnati la câte 2 ani si 2 luni de închisoare, dar cu suspendare. Ei vor trebui sa efectueze si câte patru luni de munca în folosul comunitatii. Atitudinea lui Neghina a fost cu totul alta, ceea ce i-a atras si o pedeapsa mai severa.

„Inculpatul nu a dovedit nicio empatie pentru familia persoanei vatamate, decedate, nu si-a asumat nici achitarea vreunui prejudiciu material sau moral, a încercat sa se sustraga cu totul de la orice fel de raspundere, atât civila, cât si penala. Or, aceasta atitudine nu poate fi echivalata cu cea a inculpatilor Stratulat Marian si Stratulat Paul, care au recunoscut savâsirea faptei, au ajutat la aflarea adevarului, au manifestat regret si întelegere fata de cele întâmplate. Stabilirea unei pedepse de 4 ani pentru infractiunea de ucidere din culpa în forma agravata, cu limite legale de la 2 ani la 7 ani, reprezinta deja o îngaduinta si o clementa”, au precizat magistratii.

La cei 4 ani de închisoare pentru ucidere din culpa au fost adaugate 6 luni de detentie pentru nerespectarea normelor de protectie a muncii. Si firma a fost condamnata la plata unei amenzi penale de 175.000 lei. În beneficiul familiei lui G.A. s-au stabilit daune morale în valoare de 80.000 lei. Sentinta a fost contestata de partile civile si de Neghina, procesul urmând sa se reia în fata Curtii de Apel pe 23 noiembrie. 

Citește toată știrea

Accident absurd în pădure: directorul firmei de exploatare, condamnat mai tare decât autorii accidentului
Publicitate