Publicitate

Inflatia a început sa conteze în sentintele date de judecatori. Situata la un nivel de aproape 8- anul trecut si ajunsa deja, în luna mai a acestui an, la 14,5-, rata inflatiei a fost inclusa de magistratii Judecatoriei Hârlau în sentinta data în cazul despagubirilor solicitate de familia victimei unui accident rutier petrecut în 2021. Daca sentinta va ramâne definitiva, va fi una dintre rarele ocazii în care judecatorii se raporteaza nu la dobânda legala, ci la inflatie ca factor de actualizare a daunelor.
Pe 2 august anul trecut, un sofer baut, care-si conducea automobilul cu 125 km/h, a pierdut controlul volanului si a acrosat o autoutilitara care circula regulamentar pe celalalt sens. În urma accidentului, soferul autoutilitarei si pasagerul din Volvo-ul lui Petru Ciornei au fost grav raniti, ultimul decedând 12 zile mai târziu în spital.

Soferul a fost condamnat definitiv în aprilie la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executarii pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Cauza civila a fost disjunsa, procesul privind despagubirile începând la Judecatoria Hârlau.

Soferul ranit în accident, C.O.C., a solicitat acordarea unei sume de 50.000 de euro ca daune morale si 17.000 de euro reprezentând daune materiale. În cazul pasagerului decedat, s-au constituit parti civile mama, tatal, fratele, cele doua bunici si logodnica, fiind solicitata plata unei sume totale de 2,3 milioane lei ca daune morale si 100.000 lei ca daune materiale.

Familia victimei a apreciat ca a cheltuit aproximativ 25-30.000 lei la înmormântare, 20.000 lei cu medicii, 10.000 lei cavoul, diferenta pâna la 100.000 lei constând în cheltuielile de pomenire. În instanta au fost depuse însa acte doar pentru 6.691,5 lei. Ca urmare, cea mai mare parte a despagubirilor materiale solicitate a fost respinsa.

„Instanta nu poate stabili realitatea cheltuielilor efectuate de parintii defunctului, tinând cont de faptul ca martorul a declarat ca s-ar fi cheltuit 25.000 – 30.000 lei la înmormântare, însa, din facturile depuse la dosar rezulta cheltuieli în cuantum de 5.340 lei. Desi instanta este convinsa ca, pe lânga aceste cheltuieli, au fost efectuate si altele, conform traditiilor, diferenta de la 5.340 lei la 30.000 lei este disproportionata. Mai constata instanta ca acelasi martor a declarat ca partea civila ar fi efectuat cheltuieli de 20.000 lei la medicii din spital, în conditiile în care nu doar ca serviciile medicale sunt gratuite, dar este greu de crezut ca în serviciile de urgente ale unitatilor spitalicesti se mai pot solicita si oferi sume de bani pentru a se acorda prioritate îngrijirii pacientului. Oricum, chiar si daca astfel de cheltuieli ar fi fost, în mod real, efectuate de mama victimei, instanta nu poate obliga partea responsabila civilmente la plata acestora, apreciind astfel de cheltuieli ca fiind si nelegale”, au explicat magistratii.

În privinta daunelor morale, judecatorii au apreciat ca 150.000 lei reprezinta o despagubire justa pentru suferintele lui C.O.C. Din despagubirile solicitate de familia victimei, magistratii au admis în totalitate doar pretentiile de 300.000 lei ale logodnicei, cenzurând însa solicitarile facute de restul familiei. În total, familia pasagerului decedat în accident va primi 1,15 milioane lei.

Pentru toate despagubirile, judecatorii au precizat ca suma va fi actualizata cu rata inflatiei corespunzatoare intervalului dintre data ramânerii definitive a hotarârii si cea a platii efective. Sentinta nu este definitiva, contestatiile înaintate de firma de asigurari, de soferul vinovat si de partile civile intrând ieri pe rolul Curtii de Apel. 

Citește toată știrea

Accidentul mortal de la Hălceni: logodnica primeşte daune mărite, familia însă, nu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate