Publicitate

Statele membre ale Uniunii Europene si europarlamentarii au realizat sâmbata un acord preliminar pentru a relaxa regulile fiscale stricte ale blocului, oferind guvernelor mai mult timp pentru a reduce datoriile, precum si stimulente pentru a stimula investitiile publice în protejarea climei, politica industriala si securitate, transmite Reuters.
Cea mai recenta revizuire a regulilor vechi de doua decenii, cunoscuta sub numele de Pactul de Stabilitate si Crestere, a venit dupa ce unele tari din UE au acumulat datorii record, pe masura ce si-au marit cheltuielile pentru a-si ajuta economiile sa-si revina dupa pandemie si pe masura ce blocul a anuntat obiective ambitioase verzi, industriale si aparare.

Noile reguli stabilesc tinte minime de deficit si de reducere a datoriilor, dar acestea sunt mai putin ambitioase decât cifrele anterioare.

”Într-un moment de provocare economica si geopolitica semnificativa, noile reguli ne vor permite sa abordam noile realitati de astazi si sa oferim statelor membre ale UE claritate si predictibilitate cu privire la politicile lor fiscale pentru anii urmatori”, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Aceste reguli vor îmbunatati sustenabilitatea finantelor publice si vor promova cresterea durabila prin stimularea investitiilor si a reformelor, a spus el.

Comentând acordul, europarlamentarul Margarida Marques a declarat: ”Cu o abordare de la caz la caz si pe termen mediu, împreuna cu o asumare sporita, statele membre vor fi mai bine echipate pentru a preveni politicile de austeritate”.

Regulile revizuite permit tarilor cu împrumuturi excesive sa îsi reduca datoria în medie cu 1- pe an daca aceasta este de peste 90- din produsul intern brut (PIB) si cu 0,5- pe an, în medie, daca datoria este cuprinsa între 60- si 90- din PIB.

Tarile cu un deficit de peste 3- din PIB trebuie sa reduca la jumatate acest procent, la 1,5- în perioadele de crestere, creând un tampon de siguranta pentru vremurile grele care urmeaza.

Cheltuielile pentru aparare vor fi luate în considerare atunci când Comisia evalueaza deficitul ridicat al unei tari, un considerent declansat de invadarea Ucrainei de catre Rusia.

Noile reguli dau timp tarilor sapte ani, fata de patru anterior, pentru a reduce datoria si deficitul, începând cu 2025. Dar un stat membru cu datorii în exces nu ar fi obligat sa o reduca la sub 60- pâna la sfârsitul perioadei de sapte ani, atâta timp cât se afla pe o traiectorie descendenta.

Tarile UE si Parlamentul European vor trebui sa aprobe în mod oficial acordul preliminar la care au ajuns sâmbata negociatorii, înainte ca acesta sa intre în vigoare anul viitor. Acordul a fost convenit sâmbata de negociatori din Consiliul de Ministri al UE si Parlamentul European. Ei trebuie sa aprobe în mod oficial acordul preliminar înainte ca acesta sa intre în vigoare anul viitor.

 

Citește toată știrea

Acord preliminar între statele UE şi europarlamentari pentru a relaxa regulile fiscale stricte ale Uniunii
Publicitate