Publicitate

Finalizarea procesului de restaurare a Bojdeucii lui Ion Creanga a fost un moment asteptat de multi dintre români, dar care a adus numeroase controverse. În conditiile acuzatiilor nejustificate, atât arhitectul Filip Ciobanasu, cât si directorul Directiei Judetene de Cultura Iasi, Bobi Apavaloei, au venit cu precizari privind etapele procesului de restaurare. Presedintele Consiliului Judetean Iasi Costel Alexe a adus si el lamuriri cu privire la valoarea proiectului.  
„Lucrarile de interventie si de restaurare au pastrat fidel imaginea bojdeucii cu materialele traditionale. Am încercat sa reproducem chiar si tehnicile de atunci, motiv pentru care, de exemplu, sita a fost batuta de mesteri populari. Eu cred, ca arhitect, ca lucrurile au plecat de la o gluma si au luat o proportie neobisnuit de mare, pentru ca oricine vine aici poate vedea realitatea si faptul ca am pastrat fidel toate materialele. Este adevarat, câteva schimbari s-au facut pentru ca lemnul putrezit nu putea ramâne în bojdeuca. Ultimele reparatii capitale au fost cu 35 de ani în urma, iar asteptarile sunt ca interventiile de acum sa reziste multi ani de acum încolo. Este adevarat, câteva materiale s-au înlocuit. Sita era putrezita si erau infiltratii. Ea este una noua, dar copiaza fidel si numarul de rânduri si tehnica. Acelasi lucru pot sa-l zic despre dusumele sau tencuielile interioare. Structura casei este schimbata înca din anii 1960. Este o zidarie de caramida înca din perioada aceea, dar tencuielile au fost prelucrate cu mâna ca sa pastram acea vibratie a casei traditionale.” a mentionat arhitectul Filip Ciobanasu.

„Proiectul de restaurare a Bojdeucii lui Ion Creanga a fost analizat de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice înca din anul 2019 care, la vremea respectiva, a aprobat acest proiect ce a fost realizat la vremea de regretatul arhitect Ciobanasu, care o vreme a fost presedintele comisiei zonale monumentelor istorice. Proiectul a fost realizat în conformitate cu ce s-a aprobat în cadrul sedintei comisiei zonale a Monumentelor Istorice si este important sa precizam faptul ca nu au fost introduce materiale sau functiuni noi. Proiectul a fost astfel gândit de restaurare pentru aceasta bojdeuca astfel încât sa asigure cadrul potrivit pentru conservarea obiectelor de patrimoniu care vor fi expuse în interior. Aici au fost anumite discutii privind sistemele de încalzire. Obiectele de patrimoniu au nevoie de conditii specifice pentru a fi expuse si adunate de catre public si la fel pentru siguranta la incendii, pentru monitorizare în timp a comportarii etc.” a precizat Directorul Directiei Judetene de Cultura Iasi, Bobi Apavaloei.

Inclusiv Presedintele Consiliului Judetean Iasi a revenit pe pagina sa de Facebook cu informatii privind sumele investite.

„Pentru a lamuri aspectul investitiilor facute, valoarea lucrarilor decontate doar pe reabilitarea bojdeucii ajunge la 699.460,78 lei fara TVA, ceea ce înseamna în jur de 140.000 de euro. La acestea se adauga lucrarile de reabilitare si modernizare a cladirii anexa, construita în 1989, care va fi transformata în biblioteca si spatiu de expozitii temporare si evenimente, lucrari ce au ajuns la o valoare de 897.465,51 lei fara TVA. În cadrul proiectului au fost incluse refacerea amfiteatrului, un important spatiu educational, si a circulatiilor pietonale, reamenajarea spatiului verde si refacerea sistemului de iluminat, lucrari de stabilizare a versantului si de punere în siguranta a Bojdeucii, ce au costat 1.468.186,35 lei fara TVA. Apreciez mobilizarea civica a tuturor românilor de buna-credinta, care au demonstrat ca le pasa de patrimoniul cultural. Asa arata o democratie functionala, iar eu sunt adeptul acesteia. Mi-as dori ca mesajul despre adevaratele lucrari care s-au facut la bojdeuca sa ajunga la cât mai multi oameni. Ar fi o mare nedreptate facuta acestui simbol al culturii si literaturii sa ramâna cunoscut prin prisma zvonurilor si speculatiilor facute pe baza unor fotografii, poate nu cele mai percutante.” a mentionat Presedintele Consiliului Judetean Iasi Costel Alexe.

Citește toată știrea

Acuzații și controverse neîntemeiate! Bojdeuca lui Ion Creangă a fost restaurată prin mijloace adecvate (P)
Publicitate