Publicitate

Ofiteri ai serviciului de informatii militare GRU din Rusia s-au plâns presedintelui Putin ca au suferit o „tragedie personala” atunci când au fost expulzati din Europa, iar o sotie a unuia dintre ei a fost sfatuita sa se gândeasca la o slujba ca sofer de livrari de pizza, relateaza The Times.
Guvernele europene au dat afara sute de diplomati rusi dupa ce Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie anul trecut. S-a presupus ca multi dintre cei carora li s-a ordonat sa plece erau spioni care operau din ambasade sub acoperire diplomatica.

The Insider, un site de investigatii în limba rusa, a obtinut textul unei scrisori care i-ar fi fost adresata lui Putin de catre 11 ofiteri GRU, în care acestia se plâng de perspectivele slabe de angajare pentru sotiile lor la întoarcerea la Moscova si de lipsa de locuri pentru copiii lor la gradinite.

Locuind în capitalele occidentale, spionii si diplomatii rusi s-au bucurat deseori de nivelul lor de trai, în timp ce Moscova vocifera oficial împotriva gazdelor lor „decadente”. La nivel practic, ambasadele lor asigura frecvent cazare si scolarizare.

Adresându-se lui Putin cu patronimicul Vladimir Vladimirovici, agentii i-au reamintit ca „multi ofiteri de informatii, care efectuau un serviciu provocator si adesea riscant în cadrul misiunilor diplomatice ale Federatiei Ruse, au fost fortati sa paraseasca tarile europene” dupa ce Moscova a trimis trupe în Ucraina.

„Pentru multe dintre familiile ofiterilor, plecarea neasteptata din misiunile diplomatice a devenit o tragedie personala si a dat nastere la numeroase probleme”, au scris ofiterii.

Printre acestea se numarau lipsa de locuinte, de locuri în învatamânt pentru fiii si fiicele care au frecventat anterior scolile ambasadei si de locuri de munca pentru partenerii ofiterilor la Moscova, Sankt Petersburg, Kaliningrad si în alte regiuni.

„Suntem militari si suntem pregatiti pentru orice dificultate. Dar cum ramâne cu familiile noastre?”, i-au spus ofiterii lui Putin, adaugând: „Ni se spune sa avem rabdare si ca totul se va rezolva în viitorul apropiat. Multe sotii, dintre care aproape toate au studii superioare, au plecat sa-si gaseasca singure un loc de munca, dar pur si simplu nu exista profesii sau salarii decente disponibile.”

Unei sotii, care a vizitat o companie anonima în legatura cu un loc de munca, i s-a spus „în mod nepoliticos: „Daca nu-ti place, poti sa te duci sa livrezi pizza, te vei descurca””.

Pretinsa scrisoare nu poate fi verificata. The Insider a afirmat ca a fost obtinuta de la un angajat al administratiei prezidentiale a lui Putin, care a redactat numele reclamantilor pentru a nu fi expus ca sursa.

Scrisoarea a dezvaluit, de asemenea, gelozia dintre ofiterii GRU si diplomatii expulzati din Ministerul de Externe alaturi de care ar fi lucrat în ambasadele rusesti.

Ofiterii GRU care locuiau anterior în camine nu îsi permiteau sa închirieze apartamente în Moscova, iar copiilor unor ofiteri li s-au alocat scoli „în celalalt capat al orasului”, i-au spus reclamantii lui Putin. Între timp, Ministerul Afacerilor Externe „a reusit cumva sa rezolve problemele angajatilor sai cu locuintele, scolile si gradinitele”.

„Vladimir Vladimirovici, am dori sa subliniem ca nu ne plângem, ci încercam sa obtinem un tratament corect”, au adaugat scriitorii.

Este o practica obisnuita ca spionii din orice tara sa se dea drept diplomati pentru a face spionaj în strainatate. Toate cele trei servicii de securitate principale ale Rusiei – FSB-ul intern, serviciul de informatii externe SVR si serviciile de informatii militare GRU – au detasat în mod traditional agenti în ambasade.

Lordul Evghenii Lebedev, 43 de ani, magnatul media ruso-britanic, a mers la o scoala primara a Bisericii Anglicane din Kensington, în vestul Londrei, în anii 1980, dupa ce tatal sau, Alexander, a fost detasat la ambasada sovietica ca ofiter KGB.

Doi ofiteri din GRU sunt suspectati ca se afla în spatele otravirii în Marea Britanie a lui Serghei Skripal, un fost ofiter de informatii rus si informator al MI6, în Salisbury în 2018.

Cei doi barbati, Alexander Mîskin si Anatolii Cepiga, ar fi fost membri ai unei sectiuni secrete a GRU, numita Unitatea 29155, despre care se crede ca ar fi organizat alte tentative de asasinat în Europa, inclusiv otravirea unui traficant de arme bulgar. Mîskin si Cepiga zburau din Rusia în misiunile lor si se întorceau acolo dupa aceea, în loc sa fie bazati în strainatate.

Plângerea privind scolile si locurile de munca ale partenerilor facea parte dintr-o serie mai larga de nemultumiri exprimate în adresa catre Putin. Scrisoarea acuza, de asemenea, presa rusa ca ignora eroismul fortelor speciale GRU care lupta în Ucraina.

Kremlinul nu a comentat scrisoarea si, de obicei, nu raspunde la relatarile despre serviciile de securitate si de informatii.

Citește toată știrea

Agenți secreți ruși expulzați din Europa își plâng de milă într-o misivă adresată lui Putin. E o umilință ca nevestele lor să muncească pe bani puțini
Publicitate