Publicitate

Dupa saptamâni de mobilizare la proteste pe tot cuprinsul Italiei, agricultorii italieni au decis vineri sa atraga atentia defilând cu patru tractoare de-a lungul Colosseumului, unul din monumentele cele mai celebre al capitalei Roma, relateaza agentiile AFP si ANSA.
Aceste vehicule, din care care câte unul a fost vopsit în verde, alb si rosu, culorile drapelului Italiei, fac parte dintr-o adunare cu peste 300 de tractoare ale agricultorilor care s-au strâns de mai multe zile la portile Romei, unde asteapta autorizatia sa intre în centrul orasului.

Ei cer în special o întâlnire cu premierul Giorgia Meloni pentru a-i prezenta acesteia revendicarile lor, care merg de la revizuirea unor norme de mediu europene pâna la scaderea impozitarii. „Politicile UE ne pun în mare dificultate (…) Protestam aici de mai multe zile, pentru ca nu ne putem întoarce acasa fara rezultate”, spune un agricultor participant la protest.

Principala beneficiara a planului european de relansare post-pandemie, Italia a obtinut recent o crestere a ajutoarelor destinate agriculturii sale, de la 5 la 8 miliarde de euro. Guvernul Georgiei Meloni intentioneaza, de asemenea, sa cheltuie 200 de milioane de euro pentru eliminarea sau scaderea impozitelor agricole, în special pentru agricultorii cu vârste de sub 40 de ani.

Protestele agricultorilor europeni s-au înmultit în statele UE, acestia fiind nemultumiti de restrictiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu incluse în Pactul Verde al UE, de patrunderea libera pe piata a produselor ucrainene (scutite de obligatia respectarii standardelor europene) si de cresterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum cresteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subventii.

În încercarea de a le calma furia, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras saptamâna trecuta un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor. Într-un alt gest de acelasi fel, Comisia Europeana a propus o derogare partiala de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lasarea unor terenuri în pârloaga, plus masuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene în cazul unor distorsiuni ale pietei si a promis „simplificarea” Politicii Agricole Comune a UE. 

SURSA: Agerpres; SURSA FOTO: anews.com.tr

Citește toată știrea

Agricultorii italieni protestează defilând cu patru tractoare de-a lungul Colosseumului
Publicitate