Publicitate

Hidrologii au emis avertizari privind riscul de producere a unor viituri pe râuri din 10 bazine hidrografice, fiind emis Cod portocaliu pentru cursuri de apa din judetele Caras-Severin, Constanta, Tulcea. Un Cod galben a fost instituit pentru râuri din judetele Satu Mare, Timis, Caras-Severin, Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), având în vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 48 de ore, specialistii au instituit Codul galben si Codul portocaliu pe mai multe cursuri de apa din bazinele hidrografice: Tur, Bega, Timis, Bârzava, Moravita, Caras, Nera, Siret, Prut si râurile din Dobrogea.

Astfel, începând de vineri, de la ora 21:00, va intra în vigoare Codul Portocaliu pe râul Bistra (afluent al râului Timis), în judetul Caras-Severin, cu valabilitate pâna sâmbata, la ora 9:00.

Acesta este valabil, de sâmbata, de la ora 20:00, pâna duminica, la ora 09:00, pe râurile din Dobrogea, în judetele Constanta si Tulcea.

De asemenea, începând de vineri, de la ora 16:00, pâna sâmbata, la aceeasi ora, va fi valabil Codul galben, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Tur (judetul Satu Mare), Bega (judetul Timis), Timis, Bârzava, Moravita (judetele: Caras-Severin si Timis), Caras si Nera (judetul Caras-Severin).

Acelasi cod intra în vigoare de sâmbata, de la 06:00, pâna duminica, la ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Bârlad (judetele: Iasi, Vaslui, Bacau, Vrancea si Galati), Prut (judetele: Vaslui si Galati), Siret (judetul Galati) si râurile din Dobrogea (judetele: Constanta si Tulcea).

”Mentionam ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele râuri mici din judetul Tulcea. În acest context, se pot depasi cotele de aparare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanti, torenti si pâraie. Totodata, exista riscul generarii viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri”, au transmis hidrologii.

Citește toată știrea

Alertă cod galben de inundaţii în weekend, inclusiv în judeţul Iaşi
Publicitate