Publicitate

Pentru prima data, temperatura medie globala a fost vineri cu 2°C peste media sezoniera din era preindustriala, depasind pe durata unei zile limita superioara prevazuta în Acordul de la Paris, a anuntat Observatorul european Copernicus, informeaza AFP.
Potrivit datelor provizorii, temperaturile globale au fost pe 17 noiembrie cu 2,06°C peste media din perioada 1850-1900, a precizat pe reteaua de socializare X (fosta Twitter) Samantha Burgess, director adjunct al serviciului pentru schimbari climatice (C3S) din cadrul Observatorului Copernicus.

„Este vorba despre prima zi în care temperatura globala a depasit cu peste 2°C nivelurile preindustriale”, a subliniat ea.

Acest prag ar trebui sa fie însa atins, în medie, timp de mai multi ani pentru a se considera ca pragul prevazut în Acordul de la Paris a fost depasit.

Semnat în 2015 la sfârsitul COP21, Acordul de la Paris vizeaza mentinerea „cresterii temperaturii medii globale cu mult sub pragul de +2°C peste nivelurile preindustriale” si continuarea eforturilor „pentru a limita încalzirea temperaturii cu cel mult 1,5°C peste nivelurile preindustriale”.

Într-un raport special întocmit în 2018 de GIEC, expertii în clima reuniti sub egida ONU au retinut ca definitie a încalzirii climei o valoare medie „pe o perioada de 30 de ani” în raport cu „perioada de referinta 1850-1900”.

Clima actuala este considerata ca fiind mai calda cu aproximativ 1,2°C în raport cu 1850-1900.

Aceasta prima zi peste pragul de încalzire cu 2°C se înscrie într-o serie de recorduri: lunile dintre iunie si octombrie au fost deja cele mai calduroase înregistrate la nivel mondial, potrivit Observatorului Copernicus, ai carui specialisti afirma ca 2023 va depasi „aproape cu certitudine” recordul anual din 2016.

Octombrie 2023 a fost „cu 1,7°C mai calduros decât media lunilor octombrie din perioada 1850-1900”, au explicat specialistii de la Copernicus la începutul lunii noiembrie.

Aceste recorduri de temperatura se traduc prin secete cauzatoare de foamete, incendii de vegetatie devastatoare si uragane mai puternice, avertizeaza oamenii de stiinta, si vor constitui fundalul discutiilor ce vor fi purtate la cea de-a 28-a Conferinta ONU privind schimbarile climatice (COP28), programata la Dubai în perioada 30 noiembrie-12 decembrie. AGERPRES

Citește toată știrea

Alertă: Pragul de 2°C privind încălzirea climei, depăşit pentru prima dată pe durata unei zile
Publicitate