Alexander Stubb, candidatul Partidului Coalitiei Nationale, de centru-dreapta, conduce în turul doi al alegerilor pentru viitorul presedinte al Finlandei, cu 52,7- din voturi, arata primele rezultate comunicate duminica seara de Ministerul Justitiei, relateaza Reuters.
Liberalul Pekka Haavisto, membru al Partidului Verde, avea 47,3- sustinere, potrivit datelor comunicate dupa numararea a 63,2- din voturile exprimate. Finlanda, cel mai nou membru al NATO, îsi alege un nou sef de stat, care va fi responsabil si de politica sa externa si de securitate.
Stubb, fost prim-ministru, a câstigat primul tur de scrutin
Stubb, fost prim-ministru, a câstigat primul tur de scrutin din 28 ianuarie cu 27,2- din voturi, în fata lui Haavisto, care a avut 25,8-. El l-a devansat pe Haavisto si în sondaje, cel mai recent aratând un avans de 6-8 puncte procentuale. „Un început foarte bun pentru aceasta seara. Este bine în acest moment, dar mai sunt înca multe voturi de numarat”, a declarat Stubb dupa ce a vazut primele rezultate.
La rândul sau, Haavisto a ramas încrezator. „Pornim un pic mai în urma, dar este înca posibil sa recuperam cu voturile exprimate în ziua alegerilor”, a spus el. Votul marcheaza o noua era în Finlanda, care, timp de decenii, si-a ales presedintii pentru a promova diplomatia, în special cu Rusia vecina, si a ales sa nu se alature aliantelor militare pentru a putea calma tensiunile dintre Moscova si NATO. Dar finlandezii s-au razgândit în privinta acestui rol de neutralitate dupa invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, într-o rapida rasturnare de situatie care a dus la aderarea tarii la NATO în aprilie anul trecut.
Sub umbrela de securitate a aliantei occidentale
Aflat acum sub umbrela de securitate a aliantei occidentale, noul presedinte îl va înlocui pe Sauli Niinisto, care se retrage dupa doua mandate de sase ani în care si-a câstigat porecla de „Soptitorul lui Putin” din cauza legaturilor sale anterioare strânse cu liderul rus.
Succesorul lui Niinisto va avea un rol central în definirea politicilor NATO ale Finlandei, preluând în acelasi timp conducerea politicii externe si de securitate, în strânsa cooperare cu guvernul si actionând în calitate de comandant suprem al fortelor armate. Ambii candidati sunt proeuropeni si sustinatori fermi ai Ucrainei, care au adoptat o pozitie dura fata de Rusia în campaniile lor.
SURSA FOTO: digi24.ro