Publicitate

Deputatul Alexandru Muraru, presedintele PNL Iasi, a propus, sâmbata, în cadrul Forumului Educatiei, ca „Istoria comunismului în România” sa devina disciplina obligatorie pentru liceu prin noua Lege a Educatiei.
„Astazi, mai mult ca niciodata, în contextul invaziei Rusiei, a razboiului hibrid pe care Rusia îl poarta în tarile NATO, (…) consider ca studierea de catre elevi a comunismului românesc, ca disciplina separata fata de ceea ce se întâmpla la ora de istorie, este obligatorie. Dupa 32 de ani de la prabusirea comunismului, generatiile de mâine trebuie educate în spiritul democratiei, valorilor libertatii si combaterii formelor de falsificare a istoriei. Propaganda, distorsiunea, manipularea si falsul au fost fundamentele de baza ale sistemului comunist. Manipularea istoriei a servit la mentinerea puterii elitelor comuniste si a sistemului totalitar. De aceea, România trebuie sa înceapa un proces amplu de a educa pe cei nascuti dupa postcomunism despre istoria regimului totalitar. Aceasta educatie va contribui masiv în respingerea formelor de autoritarism, naratiunilor false, nostalgiilor transformare în proiecte politice toxice pentru democratie. Ori istoria europeana care are nevoie astazi de o naratiune si care lipseste cel mai mult din curricula elevilor este istoria regimului comunist”, a declarat Alexandru Muraru, potrivit unui comunicat de presa.

Reprezentantul special al Guvernului pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului si xenofobiei a subliniat faptul ca „Istoria comunismului în România”, ca disciplina obligatorie, reprezinta cea mai adevarata si profunda condamnare a comunismului, a crimelor si abuzurilor sale.

„Este nevoie de eforturi mai mari la nivelul UE pentru combaterea încercarii Rusiei de a rescrie istoria în contextul razboiului din Ucraina. Educatia este cea mai eficienta arma împotriva falselor naratiuni. La 30 de ani de la caderea comunismului, 63- dintre români cred ca situatia de atunci era mai buna decât cea de acum. Este cea mai mare cifra din ultimii ani si arata amploarea revalorizarii comunismului. Si este evident si cel mai mare neadevar, România de astazi, cu toate problemele ei, nu poate fi comparata cu trecutul sau total totalitar, cu închisori si crime. (…) Noi nu pregatim doar oameni pentru piata muncii, ci vrem sa pregatim viitori buni cetateni într-o democratie, care sa faca imposibila în viitor repetarea acestor istorii regretabile. Educatia este singurul antidot la ignoranta, totalitarism, antisemitism si xenofobie”, a subliniat el.

Forumul Educatiei a avut loc la Iasi, în prezenta ministrului Sorin Cîmpeanu.

Sursa: digi24.ro

Citește toată știrea

Alexandru Muraru, șeful PNL Iași, propune ca „Istoria comunismului în România” să devină disciplină obligatorie pentru liceu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate