Publicitate

Alegatorii din Republica Moldova s-au întors duminica la urne si au facut o alegere proeuropeana în cazul multora dintre consiliile municipale disputate în turul al doilea al alegerilor locale, relateaza Reuters.
Dupa turul doi de scrutin de duminica, Partidul Actiune si Solidaritate (PAS) al presedintei Maia Sandu controleaza putin peste o treime din cele aproape 900 de consilii din tara, un rezultat pe care partidul îl considera un succes.

Presedinta Maia Sandu avertizase înainte de alegeri ca fortele pro-ruse din tara, în special oligarhul fugar Ilan Sor, au trimis bani în Moldova pentru a „cumpara” alegatorii. Aliatilor lui Sor li s-a interzis sa candideze cu doua zile înainte de primul tur, iar acesta, aflat în exil în Israel, s-a plâns ca aceasta decizie l-a costat succesul electoral.

Alegatorii din cel de-al doilea oras din Moldova, Balti, au ales ca primar un reprezentant al „Partidului nostru”, un grup care care cere ca Moldova sa cultive legaturi favorabile cu toti vecinii sai. Aleksandr Petkov l-a învins pe rivalul din partea Partidului Socialist, favorabil Rusiei.

Alegerile pentru functia de primar al municipiului Ungheni au fost câstigate de candidatul independent Vitalie Vrabie, în defavoarea reprezentantului PAS.

De asemenea, un independent a câstigat în Comrat, capitala regiunii autonome Gagauzia, din sudul tarii, unde alegerile regionale din mai fusesera câstigate de Evghenia Gutul, din partidul lui Sor.

Iar în Calarasi, oras din centrul tarii, un candidat PAS va conduce acum consiliul local.

Ion Ceban, care a candidat sub sigla unui partid pe care fondat de el, dupa ce anterior fusese ales din partea socialisilor, a fost reales primar al capitalei Chisinau, înca din primul tur de scurtin. Sustinatorii presedintei Maia Sandu sugereaza ca acesta ar putea avea simpatii pro-ruse, desi în ultimul timp si-a schimbat discursul politic fata de momentul în care a fost ales în primul mandat.

Unul dintre aliatii presedintei Maia Sandu a avertizat zonele care i-au sustinut pe oponentii sai ca vor primi mai putine fonduri publice. Igor Grosu, presedintele parlamentului moldovean, a declarat ca acele zone care au revenit la consilii ostile initiativelor proeuropene ale Maiei Sandu risca sa nu primeasca nimic din finantarile generoase oferite în ultimii trei ani de Uniunea Europeana. „Cei care au votat pentru reprezentantii banditilor si ai acelor tari care nu ne doresc binele vor purta raspunderea pentru alegerea lor”, a declarat el la Vocea Basarabiei. „Acele localitati care au votat pentru primari cu viziuni clar pro-europene vor fi primele care vor beneficia de sprijinul venit din partea tarilor Uniunii Europene”, a asigurat Igor Grosu.

Ilan Sor a fost condamnat în lipsa la 15 ani de închisoare pentru participarea sa la o frauda bancara uriasa. Un partid care îi purta numele a fost ulterior scos în afara legii de catre Curtea Constitutionala. Sustinatorilor lui Sor li s-a interzis sa candideze sub sigla unui alt partid, din motive de securitate, cu doua zile înainte de turul întâi al alegerilor, inclusiv Arinei Corsicova, candidata sa vedeta din Balti.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare în Europa a declarat într-un raport dupa primul tur de scrutin ca decizia de interzicere a unor candidati a „limitat alegerea alegatorilor si a dus la curse necompetitive în unele localitati mai mici”.

 

 

 

Citește toată știrea

Aliaţii preşedintei Maia Sandu au obţinut rezultate bune în alegerile locale, după al doilea tur de scrutin
Publicitate