Publicitate

Bozankaya va livra înca 18 tramvaie moderne la Iasi. Turcii si-au adjudecat licitatia organizata de Primaria Iasi, celalalt competitor fiind compania poloneza PESA. Bozankaya a avut o oferta financiara mai buna – 141,4 milioane lei, în conditiile în care valoarea estimata a contractului a fost de 177,2 milioane lei.
Tramvaiele vor avea lungimea de circa 22 de metri, minim 135 locuri, din care minim 30 pe scaune, minim 5 locuri accesibile pentru persoane cu dizabilitati si toate dotarile moderne (aer conditionat, instalatie de încalzire, sistem de supraveghere si audio-video, panouri LED, echipamente Wi-Fi, sistem GPS, sistem de avertizare la coliziune etc.).

Finantarea achizitiei este asigurata prin intermediul PNRR. „Licitatia a fost câstigata de compania Bozankaya, care a avut o oferta net superioara celei poloneze, în valoare de 141.390.00 lei fara TVA (168.254.100 lei cu TVA)”, a spus primarul Mihai Chirica, într-o informare publicata pe Facebook.

Licitatia a fost lansata în luna mai 2023, dar a fost întârziata de o contestatie si o actiune în instanta: PESA a solicita descalificarea turcilor pe motiv ca Bozankaya nu a depus o garantie de buna executie a contractului în mod legal. Ambele sesizari au fost respinse.

Odata ce va fi semnat contractul de furnizare, primul tramvai va ajunge la Iasi în maximum 15 luni. Ulterior, vehiculele vor fi livrate la fiecare 3 luni.

În prezent, la Iasi circula 32 de tramvaie noi: 16 livrate de PESA (în cadrul unei licitatii organizate de Ministerul Dezvoltarii) si 16 livrate de Bozankaya (în cadrul unei licitatii organizate de Primarie). La fel în cazul celor 18 tramvaie care urmeaza sa fie achizitionate, si celelalte 32 de vehicule au fost cumparate cu fonduri puse la dispozitie de Comisia Europeana.

Citește toată știrea

Alte 18 tramvaie turceşti vor rula pe străzile din Iaşi. Licitaţie finalizată
Publicitate