Publicitate

Angajatii spitalelor CFR din întreaga tara protesteaza azi, 25 ianuarie, în fata Ministerului Transporturilor, acuzându-l pe Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, de faptul ca a cautat sa înstraineze toate unitatile medicale din subordinea ministerului pe care-l conduce fara a încerca sa se consulte vreun moment cu personalul angajat al acestora. 
Conform unui comunicat remis presei, protestul are loc în colaborare cu Federatia Sanitas si angajatii vor sa afle statutul pe care îl vor avea dupa ce institutiile vor fi reorganizate, cine va prelua fiecare spital în parte, daca angajatii îsi vor pastra integral locurile de munca si drepturile salariale.

„Cum domnul ministru Sorin Mihai Grindeanu a ignorat pâna în prezent cererile Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR de a discuta subiectul cedarii spitalelor din subordine si impactul asupra celor peste 3.500 de angajati, suntem în situatia de a cere public raspunsuri. Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate si cum vor functiona institutiile medicale preluate, având în vedere ca unele au personalitate juridica, altele nu? Ce garantii avem ca institutiile care vor prelua unitatile medicale vor pastra destinatia spatiilor în care se desfasoara activitatea medicala în prezent? Ce garantii se ofera personalului angajat ca nu-si vor pierde locurile de munca si drepturile salariale câstigate pâna în prezent?”, se mentioneaza în comunicatul de presa, care este semnat de presedintele Sanitas, Leonard Barascu.

Temerile angajatilor – neîntemeiate?

La Iasi, asa cum „Ziarul de Iasi” a prezentat deja, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) si-a manifestat intentia de prelua cele trei unitati sanitare CFR din Moldova: spitalele din Iasi si Pascani si o policlinica – ambulatoriu din Suceava.

Conducerea UMF a precizat însa ca temerile angajatilor, la momentul de fata, sunt neîntemeiate: spitalul va fi preluat integral cu întreaga sa organigrama, iar nimeni nu îsi va pierde locul de munca. Va urma apoi un proces de modernizare si de schimbare a destinatiei unor servicii, dar nu s-a discutat despre concedieri sau reorganizari.

UMF a contactat Guvernul dupa o adresa primita de la Secretariatul General al Guvernului a ajuns la mijlocul lunii decembrie catre universitatea ieseana, sub semnatura secretarului general Marian Neacsu, prin care se preciza faptul ca prim-ministrul României, Nicolae Ciuca, doreste clarificarea situatiei spitalelor CFR.

În adresa respectiva, reprezentantii institutiei de învatamânt superior medical sunt îndrumati sa transmita în scris „manifestarea ferma, responsabila si întemeiata a intentiei de a prelua aceste unitati”.

Prim urmare, una dintre ultimele decizii ale Senatului UMF din 2022 a fost emiterea unei hotarâri votata în unanimitate prin care îsi asuma sa preia în administrare Spitalul CFR din Iasi, cel din Pascani si dispensarul CF din Suceava.

„Nu dam pe nimeni afara, nu ne propunem asta, noi vom prelua cu aparat administrativ, cu tot, dar cadrele didactice ale noastre care lucreaza acolo vor trebui sa primeasca niste atributii în plus în sensul ca aceste spitale trebuie sa fie spitale de succes, pentru asta trebui sa muncim. Ma gândeam, când au aparut primele astfel de discutii, ca la Iasi sa facem o platforma de chirurgie minim-invaziva, sa avem câteva sali de chirurgie laparoscopica, un robot chirurgical, si cadrele noastre didactice, chiar daca nu lucreaza acolo, sa vina cu pacientii lor, pe care îi urmaresc, sa opereze acolo”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu pentru „Ziarul de Iasi”. 

Citește toată știrea

Angajaţii Spitalelor CFR protestează la Bucureşti: se tem pentru locurile de muncă. La Iaşi, rectorul UMF a declarat că nu va fi nimeni dat afară
Publicitate