Publicitate

Pe 10 iunie directorul Institutului de Medicina Legala Mina Minovici din Bucuresti George Cristian Curca a dispus eliminarea testarii virginitatii la cerere, indiferent de vârsta femeii. Dispozitia vizeaza doar INML, niciun alt institut medico-legal din tara si nici serviciile judetene de medicina legala. 
ONG-urile din Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei Împotriva Femeilor (VIF), precum si organizatii internationale, sustin ca testarea virginitatii la cerere reprezinta o practica definita de drept dureroasa, umilitoare si traumatica. De altfel, Natiunile Unite si Organizatia Mondiala a Sanatatii au cerut înca din 2018 interzicerea acordarii acestor certificate.

”Deocamdata, eliminarea testarii virginitatii la cerere este doar cu titlu de recomandare din partea Comisiei Europene. Aceasta procedura exista înca în practica medico-legala si se apeleaza la ea, mai ales atunci când este vorba de suspiciune de agresiune sexuala. De exemplu, am avut cazuri când mama acuza sotul, vecinul etc. ca i-a violat fiica minora. În astfel de cazuri esti obligat sa sesizezi organele de cercetare penala. Uneori, din pacate, este adevarat, alteori, copilul este folosit ca obiect de santaj împotriva sotului sau a persoanei vizate”, explica Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru, directorul Institutului de Medicina Legala (IML) Iasi.

Testele de virginitate se realizeaza în diverse unitati de medicina legala din tara, din toate judetele. În prezent, exista doua tipuri de examene: cele care au legatura cu o ancheta penala si cele realizate la cerere, de catre parinti. 

Certificatele de virginitate la cerere sunt solicitate, în general, de parinti care vor sa se convinga ca fetele lor, minore sau majore, sunt înca virgine. Ori pentru eliberarea unui asemenea certificat persoana vizata trece printr-un examen ginecologic. Este o procedura pe care unele dintre persoanele de sex feminin supuse examinarii o urmeaza fortate, obligate sau sub presiune, sustin activistele care promoveaza drepturile femeilor.

”De la începutul anului acesta si pâna în prezent am avut o singura solicitare de acest gen din partea parintilor. Si INML Bucuresti a avut tot o singura solicitare. În anii trecuti au fost mai multe. Tiparul este urmatorul: parinti plecati în strainatate, vin dupa un an sau mai multi ani acasa si, reintrându-si în rolul de mama sau tata, îsi aduc copila sa vada daca a fost ”cuminte” în lipsa lor. Asa cum spuneam, din fericire, anul acesta am avut doar o singura asemenea solicitare”, a mai completat Prof. Dr. Diana Iliescu Bulgaru.

ONG-urile din Reteaua VIF au cerut scoaterea în afara legii a testelor de virginitate care înca se mai practica în unitatile de medicina legala din tara.
Practica testarii virginitatii, sunt de parere activistele care promoveaza drepturile femeilor,  este o forma de discriminare de gen iar „virginitatea” nu este un termen medical sau stiintific, ci un concept social, cultural si religios care reflecta discriminarea de gen a femeilor.

Lansata în urma cu doua saptamâni, campania #DeNetestat, initiata de Reteaua pentru Prevenirea si Combaterea Violentei Împotriva Femeilor (VIF) a strâns zeci de mii de semnaturi împotriva acestei practici apreciate drept una arhaica.

INML Bucuresti a anuntat ca se vor efectua aceste teste „în cazul în care exista suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual”, dar „numai în procedura oficiala, la solicitarea politiei”, arata decizia institutului.

”Poate mai multa educatie ar putea linisti mai mult grijile parintilor privind viata sociala, personala, sexuala, daca vreti, a copiilor lor. Pe de alta parte, la acest moment, vorbim doar de o recomandare a Comisiei Europene în privinta testarii virginitatii la cerere. De aceea, pentru a avea o atitudine unitara ar trebui ca ONG-urile implicate în acest demers sa faca toate diligentele pentru a transforma recomadarea în lege”, a conchis directorul IML Iasi.

 

Citește toată știrea

Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate