Publicitate

La un moment dat, cresterea insecuritatii devine costisitoare: elitele trebuie sa-i linisteasca pe cetatenii nemultumiti cu ajutoare si gratuitati. În cele din urma, statul epuizeaza toate solutiile pe termen scurt, iar ceea ce era pâna atunci o civilizatie coerenta se dezintegreaza.
Peter Turchin este expert mondial în gândaci de pin. Preda la Universitatea Connecticut si sustine ca lumea, în frunte cu Statele Unite, e macinata de „o triada întunecata de maladii sociale”. Si anume, de o clasa de elita supradimensionata, de o scadere a nivelului de trai în rândul populatiei generale si de un stat tot mai incapabil de a sustine echilibrele bugetare.

Turchin a creat o arhiva digitala de date istorice si arheologice si îsi bazeaza concluziile privind viitorul apropiat , pe modelarea datelor a peste 10 000 de ani de istorie a omenirii. Prin codificarea înregistrarilor sale, el e capabil sa determine marimea clasei de elita-aspiranta din diferite tari si perioade istorice, cum ar fi membrii clasei nobiliare din Franta medievala care nu mai aveau castele si alte proprietati imobiliare pe care sa le stapâneasca, sau numarul de avocati americani care nu-si gasesc un loc în barouri sau un job decent.

Ross Douthat, editorialist la New York Times, considerase cândva ca modelarea istorica a lui Turchin nu este convingatoare, dar anul 2020 l-a facut credincios: „În acest moment”, a recunoscut recent Douthat într-un podcast, „simt ca trebuie sa-i acordam mai multa atentie”. Turchin e comparat deja cu alti autori de „megaistorii”, precum Yuval Noah Harari.

Dintre cei trei factori care vor determina violenta sociala, cel mai important este cel legat de „supraproductia elitelor”, si anume tendinta claselor conducatoare ale unei societati de a creste mai repede decât numarul de posturi pe care membrii lor le pot ocupa.

Turchin sustine ca o clasa conducatoare poate creste biologic, cum e în Arabia Saudita, „unde printii si printesele se nasc mai repede decât pot fi create roluri regale pentru ei”, în timp ce în alte tari, cum e cazul Statelor Unite, „elitele se supraproduc prin mobilitate ascendenta economica si educationala”. În SUA, tot mai multi oameni se îmbogatesc si tot mai multi se educa, dar „problemele încep atunci când banii si diplomele de la Harvard devin precum titlurile regale în Arabia Saudita: daca o multime de oameni le au, dar numai unii au putere reala, cei care nu au putere se întorc în cele din urma împotriva celor care au”.

În Statele Unite, spune Turchin, poti vedea din ce în ce mai multi aspiranti luptând pentru un singur loc de munca, sa zicem, la o firma de avocatura prestigioasa, sau pentru o pozitie guvernamentala influenta.

„O parte dintre elite se vor converti în contra-elite”, sustine Turchin, care da exemplu lui Trump, dar si a oamenilor din jurul lui, cum ar fi Steve Bannon, un „exemplu paradigmatic” de contra-elita, crescut în clasa muncitoare, cu Harvard Business School, îmbogatit ca bancher de investitii si care a revendicat si a ajuns la un moment dat la putere abia dupa ce s-a aliat cu oamenii de rând, împotriva elitei mainstream.

Daca nivelul de trai al oamenilor de rând scade în raport cu ceea ce aveau înainte, acestia accepta ofertele contra-elitelor, dar „declansatorul final al colapsului, spune Turchin, tinde sa fie insolventa statului”. La un moment dat, cresterea insecuritatii devine costisitoare: elitele trebuie sa-i linisteasca pe cetatenii nemultumiti cu ajutoare si gratuitati. În cele din urma, statul epuizeaza toate solutiile pe termen scurt, iar ceea ce era pâna atunci o civilizatie coerenta se dezintegreaza.

Problemele sunt structurale, iar procesul anevoios de schimbare democratica nu le poate rezolva la timp pentru a preveni haosul, mai sustine Turchin.

Teoria lui Turchin poate parea prea apocaliptica, la rând cu multe altele care au mai aparut în ultimele doua decenii, dar fundamentarea Big Data, întinsa pe 10 000 de ani de istorie, îl face destul de credibil. Si nu doar asta, ci si ceea ce deja traim de câtiva ani.

Citește toată știrea

Apocalipsa după Turchin
Publicitate