Publicitate

Peste 47- dintre români spun ca asculta muzica populara, iar fata de acum 10 ani, a scazut cu aproximativ 20- numarul celor care asculta pop, iar numarul celor care prefera manele a crescut mai mult decât al celor care asculta muzica clasica, indica datele unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, cei chestionati putând opta pentru mai multe variante de raspuns.
Întrebati ce gen de muzica asculta, 47.3- dintre cei chestionati mentioneaza muzica populara (fata de 49.7- în 2013), 29.2- pop-dance (fata de 41- în 2013), 28.3- cea clasica (fata de 22.8- în 2013), 21.6- manele (fata de 14.2- în 2013), 19.2- hip-hop (fata de 18.2- în 2013), iar 16.5- rock (fata de 19.5- în 2013). Numarul celor care asculta manele a crescut cu 7,4- în ultimi 10 ani, iar al celor care afirma ca asculta muzica clasica a crescut cu 5,5-. 10.8- mentioneaza alt gen (fata de 2.7- în 2013). 4.8- dintre respondenti spun ca nu asculta muzica (fata de 1- în 2013), iar 0.9- nu stiu sau nu raspund la aceasta întrebare. 

Participantii la sondaj au avut posibilitatea sa opteze pentru mai multe variante de raspuns. Analiza socio-demografica releva ca asculta muzica populara în special persoanele mai în vârsta, cele cu educatie primara sau medie, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, cei care nu utilizeaza retelele sociale.

Spun ca prefera pop-dance mai ales: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu educatie superioara, gulerele albe, angajatii la privat. Persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe declara într-o proportie mai ridicata decât restul populatiei ca prefera muzica clasica. Declara ca asculta manele mai ales persoanele mai tinere, cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educatie primara, cei inactivi potential activi, locuitorii din urbanul mic si din rural, utilizatorii retelei Tik-Tok, cei cu un venit mai redus.

Asculta muzica hip-hop în special persoanele mai tinere, cu vârsta sub 45 de ani, gulerele gri sau inactivi potential activi, angajatii la privat.

Barbatii, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educatie superioara, gulerele albe, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajatii la privat sunt categoriile de populatie care mentioneaza cel mai des ca asculta muzica rock.

”Preferintele muzicale ale românilor au cunoscut unele modificari în ultimul deceniu, cele mai importante fiind scaderea semnificativa a ponderii celor care prefera muzica pop-dance, cresterea ponderii celor care asculta manele, dar si a celor care asculta muzica clasica. Cifra cu semnificatia cea mai importanta este ponderea foarte redusa a celor care declara ca nu asculta muzica, de sub 5- din populatie. Practic, aproximativ 95- dintre români asculta muzica, indiferent de genul muzical preferat”, remarca Remus Stefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a României, cu vârsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3 -, la un grad de încredere de 95-.

Citește toată știrea

Aproape jumătate dintre români ascultă muzică populară
Publicitate