Publicitate

Cei trei arabi condamnati pentru ca ar fi determinat moartea a 17 oameni care au baut spirtul contrafacut de acestia îsi asteapta sentinta definitiva în spatele gratiilor. Magistratii Curtii de Apel au dispus mentinerea celor trei în arest preventiv. Decizia în privinta lor va fi luata pe 11 ianuarie anul viitor.
Iordanianul Fuad Ahmed si doi irakieni, Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud si fiul acestuia, Abdul Satar Dawoud, au încercat sa obtina un profit facil la începutul pandemiei COVID, contrafacând spirt medicinal. În perioada martie-aprilie 2020, ei au preparat si vândut un amestec de alcool metilic, apa si vopsea de oua, pe care l-au vândut en-gros ca alcool sanitar. Alcoolul metilic este deosebit de toxic, letal chiar în cantitati reduse. Inculpatii au vândut în total aproximativ 5.300 de sticle de „spirt”, la 7 lei bucata.

Marfa a fost vânduta îndeosebi catre magazine mixte din mediul rural, dar nu numai. Pentru a-si proteja angajatii, si primaria Plugari a cumparat de la cei trei arabi 1.300 de sticle de „spirt”, alaturi de 1.300 sticle de sapun lichid si 50 de viziere, contra unei sume de aproximativ 20.000 lei.

Ce nu luasera în calcul afaceristii a fost faptul ca spirtul medicinal este folosit în mod curent, mai ales în mediul rural, ca bautura alcoolica. Acest lucru avea sa provoace un val de decese. În proces s-au constituit ca parti civile 66 de ieseni, supravietuitori, rude ale victimelor, dar si proprietarul unui magazin din Stolniceni-Prajescu care pusese spirtul în vânzare. În rechizitoriu, procurorii au subliniat faptul ca numarul victimelor ar fi putut fi mult mai mare, daca spirtul nu ar fi fost pus în vânzare în perioada sarbatorilor pascale, când multe magazine din mediul rural sunt închise.

Aparatorii inculpatilor au insistat ca fapta celor trei putea fi considerata cel mult ucidere din culpa. Ei nu intentionasera sa ucida pe nimeni si nu actionasera direct asupra victimelor, pentru a se putea vorbi de omor calificat. Pur si simplu folosisera un produs mult mai ieftin decât alcoolul etilic, pentru a obtine un profit mai mare. În plus, fiind musulmani, cei trei nu erau familiarizati cu alcoolul si cu efectele acestuia. De altfel, folosind un furtun pentru a trage cu gura alcoolul metilic din bidoane, cei trei se pusesera ei însisi în pericol. Era evident ca nu cunosteau efectele alcoolului metilic, deci nu putea exista intentia de a ucide.

Ca argument, au fost aduse în instanta si problemele dentare ale unuia dintre inculpati, afirmându-se ca ar fi fost provocate de alcoolul metilic tras cu gura din rezervor. Argumentele au fost contracarate de procurorii care au aratat ca omorul calificat poate fi comis si cu intentie indirecta, nu neaparat cu intentie. Au fost prezentate si extrase din programa scolara pentru chimia claselor a X-a si a XI-a sau din presa, pentru a se arata ca cei trei ar fi trebuit sa cunoasca diferenta dintre alcoolul etilic si cel metilic. A fost depus si un extras din cunoscuta conferinta de presa la care fostul presedinte american, Donald Trump, întreba daca ar fi posibila combaterea COVID prin injectarea unor dezinfectanti.

În sentinta pronuntata de magistratii Tribunalului, în prima instanta, cea mai severa pedeapsa a fost aplicata lui Abdul Satar Dawoud. Acesta a fost gasit vinovat de falsificare de alimente, înselaciune în forma continuata si omor calificat la un total de 22 de ani si 9 luni de închisoare. Dupa liberare, el nu va mai avea voie sa administreze o societate specializata în producerea sau comertul cu dezinfectanti, bauturi alcoolice ori produse de curatenie timp de 5 ani. Aceleasi fapte au fost retinute si în sarcina lui Zuhair Abdel Nabi Ali Dawoud, condamnat la 22 de ani si 6 luni de detentie, cu aceeasi interdictie de a administra societati comerciale. O pedeapsa ceva mai usoara, de 20 de ani si 6 luni de închisoare va fi executata de Fuad Ahmed. Din pedepse vor fi scazuti cei trei ani de când inculpatii se afla dupa gratii, în stare de arest. Despagubirile totale acordate de judecatori familiilor victimelor s-au ridicat la 1,12 milioane lei. 

Citește toată știrea

Arabii condamnaţi la peste 65 de ani de închisoare în primă instanţă aşteaptă în arest sentinţa definitivă
Publicitate