Publicitate

Dr. Razvan Taranu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, Arcadia: Artrofibroza reprezinta contractura capsulei articulare si este caracterizata prin limitarea severa a mobilitatii articulatiei respective. La nivelul cotului, aceasta se datoreaza în special traumatismelor, interventiilor chirurgicale, artrozei sau cauzelor congenitale (de exemplu, artrogripoza sau luxatia congenitala a capului radial).
Simptomatologia artrofibrozei cotului

Durerea este un simptom des întâlnit. Daca aceasta apare la mijlocul arcului de miscare, atunci patologia principala este în interiorul articulatiei. Daca durerea apare la extremele miscarilor de flexie si extensie, aceasta se datoreaza întinderii capsulei contractate (anterioara sau posterioara), a conflictului între apofiza coronoida si fosa coronoida (anterior) sau între olecran si fosa olecraniana (posterior).

Redoarea articulara (limitarea miscarilor într-o articulatie) afecteaza de obicei capacitatea de a îndeplini activitatile zilnice.

Diagnosticul artrofibrozei cotului

Diagnosticul de artrofibroza se stabileste prin examenul clinic si este completat de investigatiile imagistice.

Examenul clinic demonstreaza limitarea miscarilor active si pasive, care trebuie întotdeauna comparate cu miscarile articulatiei cotului de pe partea opusa. Se pot observa deformari, cicatrici chirurgicale corespunzatoare unor interventii anterioare sau modificari de tip inflamator. 

Investigatii imagistice indicate în atrofibroza cotului

Radiografia (fata si profil) demonstreaza fracturi consolidate în pozitie anatomica sau calus vicios, pseudartroza (fracturi neconsolidate), osteoartroza, materiale de osteosinteza introduse pentru fixarea fracturilor (brose, placi, suruburi, proteze), osificarea heterotopica (formare de tesut osos în locuri anatomice unde nu ar trebui sa apara în mod normal, adica în tesuturile moi) sau deformari post-traumatice/congenitale.

Tomografia computerizata (CT) este indicata pentru localizarea precisa a corpilor liberi, a materialelor de osteosinteza sau pentru evaluarea gradului de consolidare a fracturilor.

Tratamentul artrofibrozei cotului

Tratamentul conservator consta în administrare de antiinflamatorii nonsteroidiene, fizioterapie sau imobilizare statica în orteze.
Tratamentul operator, în cazul în care tratamentul conservator nu a fost eficient, presupune artroliza cotului, ce poate fi efectuata prin abord lateral, medial sau posterior. Artroliza se realizeaza prin tehnici artroscopice sau clasice. Aceasta se poate asocia si cu alte interventii, în functie de cauza care a dus la contractura capsulei articulare: extragerea de corpi liberi sau a materialelor de osteosinteza (placi, suruburi, brose), excizia tesutului osos heterotopic.

Pentru programarea unei consultatii de Ortopedie-Traumatologie, pacientii au la dispozitie numarul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
www.arcadiamedical.ro

Citește toată știrea

Artrofibroza cotului
Publicitate