Publicitate

În fiecare an, pe 6 august, Biserica Ortodoxa Româna praznuieste Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos.
 
Schimbarea la Fata a Domnului Iisus Hristos dateaza de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împarateasa Elena a zidit o biserica pe Muntele Tabor în Israel.

Aceasta sarbatoare a fost mentionata în documentele religioase din prima jumatate a secolului al V-lea.

În Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata s-a generalizat mai târziu, odata cu hotarârea luata de papa Calist al III-lea, în semn de multumire pentru victoria crestinilor asupra turcilor în anul 1456.

Sarbatoarea Schimbarea la Fata a Domnului aminteste de minunea care s-a petrecut pe Muntele Tabor, atunci când apostolii si-au dat seama ca Mântuitorul nu este doar un proroc, ci Fiul lui Dumnezeu.

Despre cele întâmplate, Evanghelistul Matei a spus: „Si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune ca vesmintele Lui s-au facut albe ca zapada (Marcu 9,3), potrivit doxologia.ro.

Traditii si obiceiuri de Schimbarea la Fata

În cultura populara, Schimbarea la Fata a Domnului marcheaza începutul toamnei, iar în unele zone din tara oamenii respecta o serie de traditii, obiceiuri si superstitii.

Conform traditiei, în aceasta zi, oamenii fac pomeni tuturor apropiatilor care au trecut în nefiinta, iar în unele zone, oamenii duc la biserica struguri pentru a fi sfintiti, dupa care îi împart credinciosilor.

Ce nu ai voie sa faci de Schimbarea la Fata

Se spune ca în ziua Schimbarii la Fata, oamenii nu trebuie sa se certe cu nimeni.

Tot cu ocazia acestei sarbatori, fetele sunt sfatuite sa nu se pieptane, pentru ca, în caz contrar, nu le mai creste parul.

De asemenea este interzis scaldatul, pentru ca începând de pe 6 august temperatura apei va scadea si oamenii risca sa se îmbolnaveasca.

Cei care nu respecta sarbatoarea se vor usca si se vor galbeji ca florile, care începând de pe 6 august, încep sa se vestejeasca.

De asemenea, cei care spala haine în ziua sarbatorii se vor umple de paduchi si de plosnite.

Se spune ca cei care manânca struguri înainte de Schimbarea la Fata vor avea dureri groaznice de burta.

Tot de Schimbarea la Fata se spune ca cei care nu îsi vad umbra atunci când rasare soarele, vor muri pâna la sfârsitul anului.

Daca femeile însarcinate vor respecta sarbatoarea vor avea o nastere usoara si copii sanatosi.

Pentru ca sarbatoarea Schimbarea la Fata a Domnului are loc în postul Sfintei Marii, credinciosii vor avea dezlegare la peste.

Citește toată știrea

Astăzi, 6 august, este sărbătoare mare: Schimbarea la Față a Domnului. Tradiții și obiceiuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate