Publicitate

Elevii pot avea maximum 40 de absente justificate de parinti pe parcursul anului scolar. Nu pot avea mai mult de 20- din numarul orelor la o disciplina. Numarul maxim de absente motivate prin scutire de la parinti a fost calculat în functie de noua structura pe module a anului scolar 2022-2023. Scutirile realizate pe baza justificarilor parintilor pot fi folosite în plus fata de cele medicale.
Potrivit Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de învatamânt preuniversitar (ROFUIP) 2022, art. 94 (5): „în limita a 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 20- din numarul orelor alocate unei discipline, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate învatatorului/institutorului/profesorului pentru învatamântul primar/profesorului diriginte al clasei, avizate în prealabil de motivare de catre directorul unitatii de învatamânt”.

Exemplu de calcul al absentelor

Anul scolar 2022-2023 are 36 de saptamâni. O materie precum Educatia plastica are o ora pe saptamâna, adica 36 de ore în întregul an scolar. 20- din numarul de ore la aceasta disciplina înseamna ca doar pentru 7 ore ar putea fi motivate absentele prin scutirile scrise de parinti. Nu este obligatoriu ca cele 7 absente sa fie în module diferite. Pot fi toate într-un singur modul.

Pentru o disciplina precum Limba româna, daca elevii au 4 ore pe saptamâna, vor face 144 de ore pe an. Acest lucru înseamna ca au voie sa faca un numar maxim de 28 de absente justificate.

Citește toată știrea

Atenţie: câte absenţe motivate de părinţi poate avea un elev într-un an şcolar
Publicitate