Publicitate

Un italian s-a trezit cu ochii în soare dupa ce si-a pus încrederea într-un român, pentru a-i vinde un apartament. Garsoniera a fost vânduta, dar banii nu au mai ajuns la italian. De aproape trei ani, îi cauta pe holurile Palatului de Justitie.

 
Giuliano B. îsi cumparase o garsoniera de 38 mp în blocul de patru etaje de la Rond Agronomie. A pastrat legatura cu fostul proprietar al locuintei, Constantin B. ca prieteni. Dupa o vreme, italianul a luat decizia de a vinde apartamentul si l-a mandatat chiar pe fostul ei proprietar sa se ocupe de aceasta. Românul putea negocia în numele italianului, dar si sa încaseze banii, urmând sa-i vireze ulterior. În iulie 2018, apartamentul a fost vândut contra sumei de 32.000 euro, respectiv 149.000 lei. Cumparatoare a fost Monica C., despre care italianul spune ca era chiar iubita fratelui mandatarului. În noiembrie 2019, italianul se adresa Judecatoriei, reclamând faptul ca nu primise banii rezultati din vânzare. El a cerut cei 32.000 de euro, dar si anularea contractului de vânzare-cumparare. Giuliano B. a precizat ca mandatarul încasase ca avans 10.000 de euro, iar ulterior înca 8.627 euro. Restul banilor faceau obiectul unui credit bancar încheiat de cumparatoare, fiind virati de banca în contul mandatarului.

Constantin B. a retras banii imediat ce i-au ajuns în cont, iar a doua zi contul fusese închis. Italianul afirma ca practic fusese înselat, neprimind niciun ban, iar contractul de vânzare-cumparare fiind fondat pe o cauza ilicita si imorala, respectiv relatia dintre cumparatoare si fratele mandatarului. De partea cealalta, cumparatoarea a afirmat ca fusese vorba de o tranzactie reala, la pretul pietei. Ea achitase apartamentul de buna-credinta.

Modul de efectuare a tranzactiei a putut fi verificat de magistratii Judecatoriei în baza actelor la dosar. Ei au apreciat de asemenea ca pretul de 32.000 de euro platit pentru garsoniera în 2018 nu poate fi considerat ca neserios, încadrându-se în valoarea de piata a locuintelor similare. Prin urmare, nu se putea demonstra ca între Constantin B. si Monica C. ar fi existat vreo întelegere care sa afecteze valabilitatea contractului de vânzare-cumparare. O astfel de dovada ar fi trebuit adusa de italian, ceea ce nu se întâmplase. Ca urmare, judecatorii nu au gasit niciun motiv pentru a anula vânzarea.

Cu totul altfel stateau însa lucrurile în cazul banilor reprezentând pretul vânzarii. Constantin B. a afirmat în instanta ca îi predase banii lui Giuliano B. cu ocazia unei întâlniri, la Venetia. „Nu a fost administrata nicio dovada în acest sens, singurul element cert fiind cel ca banii au fost încasati de catre mandatar prin conturile deschise la BRD Groupe Societe Generale si retrasi tot de catre el, la momentul fiecarei alimentari a conturilor”, au precizat judecatorii. Acestia l-au obligat pe Constantin B. sa-i plateasca italianului 149.030 lei, bani dovediti ca încasati de mandatar, dar pentru predarea carora mai departe nu exista nicio dovada. Sentinta Judecatoriei a fost contestata, dosarul intrând joi pe rolul Tribunalului.

Citește toată știrea

Atenţie mare când vindeţi prin mandatar! Un italian umblă prin tribunale să recupereze banii de un apartament în Copou
Publicitate