Publicitate

Guvernul Australiei a declarat sâmbata ca si-a exprimat îngrijorarea serioasa Chinei, dupa ce o interactiune ”nesigura si neprofesionista” dintre o nava a marinei australiene si o nava de razboi chineza a provocat ranirea unor scafandri militari australieni, transmite Reuters.
Ministrul Apararii, Richard Marles, a declarat ca HMAS Toowoomba – o fregata cu raza lunga de actiune – desfasura o operatiune de scufundare în Zona Economica Exclusiva a Japoniei, pe 14 noiembrie, pentru a curata plasele de pescuit de elice, atunci când a avut loc incidentul.

”În timp ce operatiunile de scufundare erau în desfasurare, un distrugator PLA-N (DDG-139) care opera în apropiere s-a apropiat de HMAS Toowoomba”, a spus Marles într-un comunicat, referindu-se la o nava a Marinei Armatei Populare de Eliberare.

El a spus ca, în ciuda faptului ca nava australiana a notificat nava de razboi chineza cu privire la operatiunea de scufundare si i-a cerut sa ramâna departe, distrugatorul s-a apropiat ”la o distanta mai mica”.

”La scurt timp dupa aceea, a fost detectat ca are în functiune sonarul montat pe carena într-un mod care a reprezentat un risc pentru siguranta scafandrilor australieni care au fost fortati sa iasa din apa”. Comportamentul a fost ”nesigur si neprofesionist”, a spus Marles. Ambasada Chinei în Australia nu a raspuns imediat unei solicitari de comentarii.

Evaluarile medicale au constatat rani minore ale scafandrilor, cauzate probabil de sonarul distrugatorului, a spus ministrul apararii. ”Australia se asteapta ca toate tarile, inclusiv China, sa îsi opereze armatele într-un mod profesionist si sigur”, a spus Marles, adaugând ca siguranta si bunastarea personalului militar australian este ”cea mai mare prioritate a guvernului”.

China a aparut în ultimii ani ca o putere din ce în ce mai asertiva în regiunea Indo-Pacific, inclusiv prin îmbunatatirea legaturilor de securitate cu Insulele Solomon, în iulie. La începutul acestui an, Australia – un aliat apropiat al Statelor Unite – a condus doua saptamâni de jocuri de razboi, care au implicat peste 30.000 de soldati împreuna cu SUA, într-o demonstratie de forta pe fondul influentei regionale tot mai mari a Chinei.

Citește toată știrea

Australia critică China pentru o interacţiune navală ”nesigură şi neprofesionistă”
Publicitate