Publicitate

Crestinii ortodocsi români îl celebreaza astazi, joi, 30 noiembrie, pe Sfântul Andrei, considerat a fi Ocrotitorul României. Nascut evreu, fara a fi cunoscut daca An­drei era numele sau real, de celebrarea acestuia se leaga mai multe traditii si obiceiuri care umbresc componenta religioasa, noaptea de Sfântul Andrei fiind cunoscuta ca fiind una de „Halloween”, dupa numele sarbatorii de tip american, si se leaga de aceasta mai multe traditii si obiceiuri.
Usturoiul apare tematic în tra­ditiile populare ca fiind cel care îi apara pe oameni de spiritele rele care ies în noapte în lume, unele dintre cele mai abstracte spuse din popor invocând faptul ca lupii vor prinde voce de om, iar cei muscati de lupi se transforma în vârcolaci. Astfel, în sate, înca se mai foloseste usturoiul pentru a fi atârnat la intrarea în casa, ungându-se pragul usii si tocurile ferestrelor, dar si în grajdurile animalelor sau pentru a face cruci ce îndeparteaza spiritele rele.

Acest lucru are trimitere si în istoria romana, unde apostolul Andrei este numit „apostolul lupilor”, fiind legate si de unele sanctuare ale dacilor, al caror simbol era lupul. Traditia spune, legat de acest aspect, ca un lup care a stat alaturi de daci la caderea cetatii Sarmizegetusa în lupta cu romanii l-ar fi dus pe Apostolul Andrei catre o pestera din Dobrogea, unde s-a adapostit, pestera care este pâna astazi punct de pelerinaj pentru zeci de mii de crestini din tara. Aceasta se afla la patru kilometri de localitatea Ion Corvin, din judetul Constanta, si se presupune ca apostolul a ramas acolo atât timp cât a propavaduit pe teritoriul românesc.

Tot acum este cunoscuta si traditia ca fetele care vor sa se marite îsi vor afla ursita dupa ce dorm noaptea cu un fir de busuioc sub perna si îsi viseaza, astfel, viitorul sot. Iar apoi, pentru a-l cuceri pe cel visat, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos si pun pe acesta trei carbuni încinsi, rostind o incantatie. Cu gura în jos vor fi întoarse si toata canile sau vasele dintr-o gospodarie în care oamenii se tem ca vor intra spiritele rele. 

 

 

Citește toată știrea

Aveţi usturoi în casă? Ieşenii îl prăznuiesc astăzi pe „Ocrotitorul României”, Sfântul Andrei
Publicitate