Publicitate

Sute de elevi ieseni de clasa a IV-a sustin astazi admiterea pentru clasa a V-a la trei dintre liceele din Iasi. Sunt organizate testari la Limba româna si Matematica la Colegiul National, Liceul de Informatica „Grigore Moisil” si Liceul „Vasile Alecsandri” din Iasi. Anul acesta, exista licee în care concurenta este acerba: 7,25 elevi pe un singur loc!
Astazi, 14 mai, sunt testari pentru admiterea în clasa a V-a pentru trei licee iesene. Pe data de 28 vor urma concursuri de admitere si la Colegiul „E. Racovita“, Colegiul „C. Negruzzi”, Liceul „D. Cantemir“, la Colegiul „M. Eminescu”, Liceul „M. Costin” si la Liceul „Al.I. Cuza“. Pentru admiterea de astazi cei mai multi elevi sunt înscrisi la Liceul „V. Alecsandri: 522, urmat de Colegiul National – 400. La Liceul de Informatica s-au înscris 220 de elevi.

Care este concurenta?

National – Aici s-au înscris circa 400 de elevi, asadar, sunt circa 3,07 concurenti pe un loc. Oferta educationala a Colegiului National cuprinde 5 clase, dintre care 2 cu studiul intensiv al limbii engleze, fiind disponibile în total 130 de locuri. Directorul Elena Calistru explica faptul ca numarul concurentilor este preponderent asemanator cu cel de anul trecut. „Majoritatea copiilor sunt înscrisi la ambele probe, si româna, si matematica, iar acestea depind si de numarul de elevi care termina în generatie, în fiecare an, care este un element important. Noi am postat pe site modele de teste de antrenament si baremele de testare, tocmai pentru a-i ajuta pe elevi . Ei trebuie sa vina cu încredere, fara emotii, stim ca este un examen foarte important pentru ei, ca cei doi ani de pandemie au contat pentru ei, mai ales pentru pregatirea emotionala în situatie de examen”, a adaugat Elena Calistru. Elevii sustin concursul „Alexandru Myller” la Matematica si „Nicolae Labis” la Limba româna.

Informatica – Sunt dispobile 78 de locuri, adica trei clase pentru a V-a. În acest moment, sunt 2,8 elevi/loc. „Avem 220 elevi înscrisi la testarea „Urmasii lui Moisil”. Eu cred ca la noi s-au înscris elevii onorati sa devina urmasi ai distinsului academician Grigore C. Moisil. Îi asteptam cu nerabdare si bucurie pe viitorii elevi ai claselor a V-a pentru a dezvolta împreuna comunitatea LIIS si scoala viitorului”, a afirmat Adina Romanescu, directorului liceului. Modalitatea de ocupare a locurilor propuse este aceeasi ca în anii anteriori: în ordinea descrescatoare a punctajelor cumulate obtinute la cele doua probe, ponderea fiind de 40- din punctajul realizat la Limba româna si 60- din cel de la Matematica.

Alecsandri – S-au înscris 522 de participanti. Pâna acum, la Liceul Alecsandri este cea mai mare concurenta de pâna acum, adica 7,25 elevi pe un singur loc. Acestia sustin examenul „Micii alecsandristi” la Limba româna si „Euclid” la Matematica. Oferta cuprinde 3 clase, adica un numar total de 72 locuri, o clasa cu studiul intensiv al limbii engleze, o clasa cu studiul intensiv al limbii franceze si o clasa cu studiul intensiv al limbii germane. Afisarea rezultatelor initiale va avea loc pe 15 mai.

Potrivit reglementarilor, testarile care au loc anual sunt luate în considerare pentru admiterea în clasa a V-a doar daca cererea depaseste oferta. Acest lucru se întâmpla la Iasi în cazul tuturor liceelor de elita, si nu numai. Anul acesta se afla în aceasta situatie noua unitati de învatamânt. În ceea ce priveste anii anteriori, fiecare scoala avea posibilitatea de a-si stabili data de desfasurare a concursului propriu, iar datele erau total diferite.

Citește toată știrea

Azi, concursul pentru admiterea într-a V-a. Concurenţă record

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate