Publicitate

A doua proba scrisa a examenului de bacalaureat a avut loc la cele doua probe obligatorii ale profilului, respectiv matematica si istorie. Fiecare profil de matematica, respectiv mate-info, stiintele naturii si filiera tehnologica au avut de rezolvat varianta numarul 1 din cele pregatite de Ministerul Educatiei. La istorie, candidatii au primit, la subiectul al III-lea, un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea.

 
Elevii ieseni spun ca subiectul la istorie a fost unul dificil, dar ca au reusit sa rezolve toate subiectele. „Nu ma asteptam la subiectul al III-lea, dar am scris. La exercitiul cu cauza-efect, cred ca am gresit, în rest, nu au fost probleme. Nu pot spune ca nu am învatat toata materia, dar probabil ne-am facut noi alte asteptari si credeam ca vom primi altceva, motiv pentru care am fost surprinsi, oarecum.”, a declarat un absolvent. În ceea ce priveste examenul la matematica, mai multi elevi de la profilul matematica-informatica, au afirmat ca subiectul a fost unul cu subiecte comune si ca au lucrat acest tip de exercitii în testele de antrenament. „Nu a fost diferit de ceea ce am lucrat si la clasa. Ba mai mult, am exersat aproximativ doar acest tip de probleme. Nici subiectul al III-lea nu mi s-a parut dificul, ma asteptam la mai mult, chiar cred ca simularile au fost mai grele decât bacul în sine”, explica un elev.

Cum au fost subiectele pentru problemele obligatorii ale profilui din perspectiva profesorilor ieseni

Catalin Budean, profesor de matematica din cadrul Colegiului National „Emil Racovita” din Iasi, spune ca subiectele de anul acesta, la toate specializarile, sunt comparabile cu cele de anul trecut, chiar mai accesibil de rezolvat. „Examenul la matematica este format din trei subiecte, fiecare în parte fiind format, la rândul lui, din sase subpuncte. Primul subiect este compus din sase probleme din materia claselor a IX-a si a X-a. La matematica-informatica, subiectul a fost destul de tehnic, exceptie facând problema cu numarul 4, care a facut apel la creativitatea elevilor pentru a însirui un numar cu o anumita proprietate. Subiectul al II-lea, de algebra, a fost, la fel, destul de tehnic, cu un specific de probleme destul de cunoscute, chiar si din cele din anii trecuti. Consider ca la subiectul al II-lea, subpunctul C, au avut o problema mai interesanta, care a putut ridica anumite probleme. În ceea ce priveste subiectul de analiza, al III-lea, ultimele subpuncte pot ridica întrebari. Sunt sigur ca acestea vor face diferenta între un elev bun si unul foarte bun”, a afirmat cadrul didatic.

În ceea ce priveste examenul candidatilor de la profilul stiinte ale naturii, Catalin Budeanu afirma ca a fost unul destul de tehnic, exceptie fiind subpunctul I. C de la subiectul de analiza, al III-lea. „Consider ca este un subpunct care va constitui o provocare pentru majoritatea elevilor, de asemenea, se va realiza diferentierea candidatilor. Ei au avut de rezolvat o probleme de analiza matematica, care a vizat studiul bijectivitatii unei functii. Aici, au avut doua paliere: o parte de injectivitate si partea de surjectivitate a fost mai dificila. Referitor si la subiectul de examen al celor de la profilul tehnologic, cred ca a fost echilibrat, bine ales, elevii au avut la subiectul al II-lea, subpunctele I.C si II. C, un nivel de dificultate mai ridicat.”, a explicat Catalin Budeanu. Cadru didactic spune ca sunt asteptate note bune pentru elevii tuturor specializarilor deoarece subiectele au fost formate din idei relativ cunoscute. Acesta adauga ca cei care s-au pregatit nu au avut motive de îngrijorare.

Subiectul de istorie, grad de dificultate mediu spre mare

Prof. Eliza Ilie, inspector scolar pentru istorie si socio-umane din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean din Iasi, spune ca subiectele de anul acesta la istorie au avut un grad de dificultate mediu spre mare. „Subiectele de anul acesta au verificat cu rigurozitate competentele obtinut de elevi în urma derularii ciclului licean. Provocarea majora a constat în faptul ca au avut de aplicat toata materia. Elevii au fost nevoiti sa treaca prin toate capitolele aferente programei scolare de bacalaureat, însa, cu toate acestea, itemii au fost în asa fel construiti încât au fost putut analiza modalitatea de gândire individuala a fiecarui candidat, limbajul istoric, posibilitatea de a extrage informatii esentiale dintr-un text si capacitatea acestora de a compara fapte si evenimente istorice. La subiectul I, elevii au avut de prezentat doua fapte istorice din politica interna a României desfasurat în perioada regimului stalinist. Acestia au avut mai multe evenimente istorice din care au putut alege, astfel ca au putut sa ofere doua informatii esentiale din aceasta perioada.”, a explicat inspectorul scolar istorie si socio-umane.

La subiectul al II-lea, absolventii claselor a XII-a au avut de ales dintre mai multe fapte istorice din perioada evului mediu si începuturilor modernitatii, pe baza textului suport, un fragment din Ioan Aurel Pop si I. Bolovan, din Marea istorie ilustrata a României și a Republicii Moldova. „Acestia au avut, la subiectul al II-lea, fie sa descrie un conflict militar, fie sa relateze un punct de vedere privitor la un tratat politic încheiat de un stat moldovean cu alta putere din spatiul sud-est european. În ceea ce priveste eseul de la ultimul subiect, acesta nu a fost provocator, dar a necesitat o serie de cunostinte destul de detaliate, fiind vorba despre perioada de constituire a statului român modern, la masurile adoptate pe plan intern si extern si la formularea unui punct de vedere referitor la implicarea statului român în relatiile internationale la începutul secolului al XX-lea. Diferentierea se va realiza la structura eseului, cum vor reusi sa aseze faptele istorice în timp si spatiu si cum vor fi capabili sa exprime o opinie legata de trecutul istoric pe plan european si pe cel national.”, a explicat prof. Eliza Ilie.

La nivelul judetului Iasi, au fost prezenti 4.789 de candidati din totalul de 4.885 de candidati înscrisi pentru aceasta proba (98,03-): 4.596 de candidati din promotia curenta, respectiv 193 din promotiile anterioare. Nu au participat 96 de candidati: 47 din promotia curenta si 49 din promotiile anilor anteriori, iar un elev a fost eliminat. Pe data de 22 va avea loc ultima proba de bacalaureat, materia la alegere specifica fiecarui profil.

Citește toată știrea

„Bac” 2022, Iaşi, ziua II: ce spun elevii, ce spun profesorii? Matematică – „Cam tehnic”; Istorie – „Cam greu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate