Publicitate

Presedintele american Joe Biden îndeamna luni Rusia si China sa îneapa negocieri cu privire la controlul armamentului nuclear, subliniind ca Moscova, mai ales, are datoria sa dea dovada de responsabilitate dupa ce a invadat Ucraina, si reitereaza ca administratia sa este pregatita ”sa negocieze rapid” o înlocuire a tratatului care plafoneaza fortele nucleare intercontinentale ale Washingtonuli si Moscovei, relateaza AFP.
Biden subliniaza în acest comunicat ca administratia sa este pregatita ”sa negocieze rapid” o înlocuire a New START, tratatul care plafoneaza fortele nucleare intercontinentale americane si ruse si care urmeaza sa expire în 2026. ”Rusia ar trebui sa demonstreze ca este pregatita sa-si reia activitatea în controlul armamentului nuclear”, subliniaza Biden.

”Însa negocierea necesita un partener care sa vrea si de buna-credinta. Agresiunea brutala si neprovocata a Rusiei în Ucraina a rupt pacea în Europa si constituie un atac asupra principiilor fundamentale ale ordinii interntaionale”, adauga el. În privinta Chinei – care si-a consolidat arsenalul nuclear mult mai limitat -, Biden subliniaza ca Beijingul are datoria, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU ”sa participe la negocieri care sa reduca riscul unei erori de calcul si care sa abordeze dinamici militare destabilizatoare”.

”Nu exista niciun avantaj pentru niciuna dintre natiunile noastre si nici pentru lume în a ezita fata de un angajament important privind controlul armamentului si neproliferarea nucleara”, subliniaza el.

Biden subliniaza ca superputerile nucleare, mai ales Rusia si Statele Unite, au responsabilitatea sa dea tonul unei garantari a viabilitatii Tratatului Neproliferarii Nucleare (TNP), care vizeaza sa împiedice o raspândire a tehnologiei armamentului nuclear în lume.

”Sanatatea TNP a avut mereu la baza limite ale armamentului semnificative si reciproce între Statele Unite si Federatia rusa. Chiar si în cea mai puternica perioada a Razboiului Rece, Statele Unite si Uniunea Sovietica au cooperat pentru a ne apara responsabilitatea comuna de a asigura stabilitatea strategica”, insista el. ”Lumea poate avea încredere în faptul ca administratia mea va continua sa sustina TNP si ca va încerca sa consolideze arhitectura neproliferarii, care apara oamenii peste tot” în lume, da el asigurari.

 

 

 

Citește toată știrea

Biden îndeamnă Rusia şi China să înceapă negocieri cu privire la controlul armamentului nuclear

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate