Publicitate

Presedintele SUA, Joe Biden, a declarat ca membrii Congresului s-ar face vinovati de o „neglijenta aproape criminala” daca nu vor reusi sa aprobe finantarea pentru Ucraina si i-a multumit vineri cancelarului german Olaf Scholz pentru ca a asigurat ajutorul militar german pentru Kiev, relateaza Reuters.
Scholz, care a fost la Washington pentru a acorda sprijin eforturilor lui Biden de a obtine fonduri pentru Ucraina, s-a întâlnit cu presedintele la Casa Alba pentru a discuta despre razboiul din Ucraina, precum si despre criza din Orientul Mijlociu.

Vorbind cu reporterii înainte de întâlnire, Scholz a declarat ca a fost încurajat de decizia Senatului SUA de a avansa joi un proiect de lege de 95,34 miliarde de dolari care include ajutor pentru Ucraina, Israel si Taiwan, dupa ce republicanii au blocat legislatia de compromis care includea reforme ale politicii de imigratie. Casa Alba a lansat avertismente de luni de zile ca un esec al legislatorilor în a oferi ajutor Kievului ar afecta capacitatea acestuia de a lupta împotriva Rusiei la doi ani de la invazia Moscovei în Ucraina.

„Esecul Congresului Statelor Unite, daca va avea loc, de a nu sprijini Ucraina este aproape de o neglijenta criminala. Este revoltator”, a declarat Biden în Biroul Oval, alaturi de Scholz. „Sunt foarte fericit ca în Europa am luat acum decizii pentru a obtine sprijinul financiar necesar pentru buget”, a spus Scholz, vorbind în engleza. „De asemenea, ca Germania a fost pregatita sa îsi sporeasca sprijinul cu livrarea de arme”.

Scholz s-a întâlnit cu oameni de afaceri americani pentru a discuta despre oportunitatile de investitii în Germania, înainte de a se alatura lui Biden la Casa Alba pentru a discuta despre cele doua crize care domina politica mondiala. Germania a avut contributii decisive în ultima vreme în sprijinul Ucrainei care a respins o invazie rusa la scara larga, a spus el.

„Acum, acelasi lucru trebuie sa se întâmple si în restul Europei si, de asemenea, în Statele Unite”, a spus el, mentionând ca presedintele rus Vladimir Putin se bazeaza pe faptul ca sprijinul pentru Ucraina scade. El a precizat ca întâlnirea sa cu senatorii americani de ambele parti de joi seara l-a asigurat ca expertii în politica externa si de securitate din Congresul SUA au înteles necesitatea unui sprijin sustinut pentru Ucraina.

Scholz a declarat ca Putin a relatat „o poveste complet absurda despre originile acestui razboi” în interviul sau cu prezentatorul Tucker Carlson, difuzat joi. „Exista o cauza clara si aceasta este vointa presedintelui rus de a anexa o parte din Ucraina”, a spus el.

Întrebat despre sugestia lui Putin de a face un schimb de prizonieri – jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, care este detinut în Rusia de aproape un an, în schimbul lui Vadim Krasikov, condamnat pentru uciderea în 2019 a unui disident cecen la Berlin – Scholz a spus ca astfel de chestiuni ar trebui discutate în mod confidential.

Citește toată știrea

Biden s-a întâlnit cu Olaf Scholz şi acuză Congresul de neglijenţă faţă de Ucraina
Publicitate