Publicitate

Presedintele american, Joe Biden, a afirmat ca trupele americane vor apara Taiwanul daca insula este invadata de China, o declaratie care ar urma sa provoace din nou furia Beijingului, noteaza AFP.
Întrebat daca „americanii ar apara Taiwanul în cazul unei invazii chineze”, liderul american a raspuns la CBS: „Da, daca ar avea loc un atac fara precedent”. Solicitat de AFP, un purtator de cuvânt al Casei Albe a afirmat, totusi, duminica seara ca politica Statelor Unite cu privire la Taiwan „nu s-a schimbat”.

China considera ca Taiwanul, cu o populatie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, este una dintre provinciile sale, pe care înca nu a reusit sa o uneasca cu restul teritoriului sau de la sfârsitul razboiului civil chinez (1949). În sapte decenii, armata comunista nu a reusit niciodata sa cucereasca insula, care a ramas sub controlul Republicii Chineze – regimul care a condus cândva China continentala si în prezent conduce doar Taiwanul.

În interviul sau, presedintele Statelor Unite a mai subliniat ca nu este pe cale „sa încurajeze” insula sa-si declare independenta oficiala. „Este decizia lor”, a declarat el.

Joe Biden a enervat deja Beijingul afirmând la sfârsitul lui mai ca Statele Unite vor interveni militar pentru a sprijini Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste. Ulterior, el a facut un pas înapoi, afirmându-si atasamentul fata de „ambiguitatea strategica”.

Acest concept deliberat neclar, care guverneaza politica Washingtonului privind Taiwanul de decenii, consta pentru SUA în a urma principiul „unei singure Chine”, fara a recunoaste oficial Taiwanul, sustinând în acelasi timp militar insula fara a mentiona daca vor interveni sau nu militar pentru a o apara în caz de invazie. Ceea ce a facut posibila mentinerea unei anumite stabilitati în regiune pâna în prezent.

Pe de alta parte, Washingtonul aplica o „politica a unei singure Chine”: Statele Unite recunosc oficial un singur guvern chinez, cel de la Beijing. Dar, în acelasi timp, se abtin sa aprobe pozitia Beijingului conform careia Taiwanul este o parte inalienabila a singurei Chine care va fi reunita într-o zi. Statele Unite considera ca depinde de Beijing si Taipei sa gaseasca o solutie, dar se opun oricarei utilizari a fortei pentru a schimba statu quo-ul.

„Suntem de acord cu ceea ce am semnat cu mult timp în urma”, a spus Joe Biden în cursul interviului sau. Afirmatii presedintelui Biden intervin, însa, vin dupa o apropiere semnificativa între Statele Unite si Taiwan, într-un moment în care relatiile dintre Beijing si Washington sunt la cel mai scazut nivel din ultimele decenii.

Miercuri, un proiect de lege care prevede primul ajutor militar direct al SUA pentru Taiwan a depasit o etapa-cheie în Congresul american. Cu câteva zile mai devreme, Washingtonul a anuntat vânzarea de arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari catre Taipei.

La începutul lunii august, o vizita în Taiwan a a presedintei Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a înfuriat Beijingul. China a lansat ulterior cele mai importante manevre militare din istoria sa în jurul insulei, reaminteste AFP.

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

Biden susţine că trupele americane vor apăra Taiwanul dacă insula este invadată de China
Publicitate