Publicitate

Biserica Ortodoxa Româna nu a impus taxa pentru oficierea slujbei de înmormântare, iar preotii care conditioneaza aceste slujbe de plata unor bani trebuie reclamati, transmite purtatorul de cuvânt al BOR, Vasile Banescu, într-un comunicat. Taxele stabilite de consiliul parohial se refera doar la sumele platite pentru concesionarea si întretinerea locurilor de înmormântare din cimitire, mai arata institutia.
Comunicatul BOR:

Întrucât în spatiul mediatic circula o pseudo-stire referitoare la „preotii care cer bani la înmormântari” si al carei continut fals este rupt din contextul unei vechi declaratii oferite pe tema „conditionarii (!) slujbei înmormântarii de achitarea unei sume”, se impun urmatoarele necesare precizari:

– Foarte rar în timp au fost semnalate cazuri scandaloase de conditionare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar si unor persoane sarmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment.
– Nu exista o asa-zisa „taxa” oficiala solicitata constrângator pentru oficierea slujbei de înmormântare.
– Un ipotetic act de conditionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenta achitarii unei sume impuse poate fi sesizat autoritatii bisericesti de care apartine acesta.
– Exista o limpede hotârâre sinodala din 18 decembrie 2017 pe aceasta sensibila tema, o hotarâre comunicata oficial presei si care ar fi trebuit preluata si transmisa inclusiv acum în mod obiectiv:

Sfântul Sinod a adus în 2017 necesare precizari privind distinctia dintre „taxe” si „contributiile benevole” oferite de credinciosi pentru functionarea unitatilor de cult:

„Taxele stabilite de consiliul parohial se refera doar la sumele platite de credinciosi pentru concesionarea si întretinerea locurilor de înmormântare din cimitire.
Contributiile benevole reprezinta sumele oferite de credinciosi cu ocazia savârsirii unor Sfinte Taine si ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de catre Consiliul Parohial si are în vedere cheltuielile de functionare a parohiilor.

Sfântul Sinod a reiterat interdictia conditionarii oficierii de catre preot a slujbei înmormântarii de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sarace, dar parohiile considera necesare contributiile benevole ca donatie din partea familiei pentru întretinerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie sa elibereze chitante familiilor care au donat banii respectivi.”

O similara hotarâre anterioara a Sfântului Sinod (2012) specifica si necesara implicare a preotilor într-un context legat de incinerare:
„Centrele eparhiale vor lua masuri în legatura cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forta exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor sa nu fie un motiv de a incinera pe cei decedati, considerând ca înhumarea ar fi prea costisitoare.”

Citește toată știrea

Biserica Ortodoxă: Nu există taxă de înmormântare, preoții care cer bani trebuie reclamați
Publicitate