Publicitate

Aproximativ 3.000 de camioane, în mare parte ucrainene, erau blocate duminica pe partea poloneza a granitei, din cauza blocadei de peste 10 zile din partea soferilor polonezi, au declarat autoritatile ucrainene, transmite Reuters.
Soferii polonezi de camioane au blocat la începutul acestei luni drumuri catre trei puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta fata de ceea ce ei considera a fi lipsa de reactie guvernului la pierderea de afaceri în fata concurentilor straini, de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022. Oficialii ucraineni au declarat saptamâna trecuta ca Kievul si Varsovia nu au reusit sa ajunga la un acord pentru a opri protestul.

„De peste 10 zile, soferii ucraineni au fost blocati la granita cu Polonia. Mii de oameni sunt nevoiti sa traiasca în conditii dificile, cu alimente, apa si combustibil limitate”, a declarat Oleksandr Kubrakov, vicepremierul Ucrainei, pe X, fosta Twitter. Potrivit acestuia, camioanele asteapta la coada pe mai mult de 30 km spre granita Yahodyn, peste 10 km spre Rava-Ruska si mai mult de 16 km spre granita Krakivets.

Potrivit Ministerului Infrastructurii din Ucraina, o medie de 40.000-50.000 de camioane trec lunar granita cu Polonia, prin opt puncte de trecere existente, de doua ori mai multe decât înainte de razboi.

Majoritatea marfurilor sunt transportate de flota de transport a Ucrainei. Acum doar câteva vehicule pe ora trec prin granita poloneza la punctele de control blocate, spun politistii de frontiera ucraineni. Brokerii de cereale ucraineni au declarat saptamâna trecuta ca transporturile rutiere de alimente ale Ucrainei au scazut cu 2,7- în primele 13 zile ale lunii noiembrie, din cauza dificultatilor de la granita poloneza cauzate de greva soferilor.

Spike Brokers, care urmareste în mod regulat statisticile de export, a declarat ca trecerea vehiculelor prin punctele de control vamal de la granita cu Polonia a scazut la 4.000 de tone de marfa pe zi, fata de vârful de 7.500 de tone pe zi cu o luna mai devreme.

Citește toată știrea

Blocaj imens la graniţa dintre Ucraina şi Polonia: 3.000 de camioane nu se mai mişcă de zece zile
Publicitate