Fostul ministru Bogdan Aurescu a depus marti juramântul ca judecator al Curtii Internationale de Justitie de la Haga, cea mai importanta instanta a ONU, preluându-si astfel mandatul câstigat în noiembrie 2023, prin votul covârsitor al Adunarii Generale si Consiliului de Securitate ONU, împotriva unui candidat rus.
Bogdan Aurescu este primul român care îndeplineste aceasta functie de la crearea CIJ, în 1945.
Este primul român care îndeplineste aceasta functie
”O mare onoare sa depun astazi juramântul în Marea Sala a Palatului de Justitie a Pacii de la Haga, în calitate de Judecator al Curtii Internationale de Justitie. Mândru sa fiu primul judecatorromân al Curtii Mondiale de la crearea acesteia în 1945”, a transmis Bogdan Aurescu într-o postare pe X.
Pentru prima oara de la înfiintarea Curtii, Rusia nu mai are un judecator la CIJ. Practic, o victorie foarte importanta pentru tara noastra si pentru comunitatea internationala democratica care sustine suprematia dreptului în relatiile internationale.
Bogdan Aurescu este primul român care îndeplineste aceasta functie de la crearea CIJ, în 1945. În sistemul ONU, pozitia de judecator la Curtea Internationala de Justitie este echivalenta cu cea a secretarului general adjunct ONU. CIJ stabileste si decide harta politica si teritoriala a lumii solutionând conflicte complicate între state, asa cum s-a întâmplat si în februarie 2009, în urma cu exact 15 ani, când tot Aurescu, pe atunci Agentul (reprezentantul) României în fata CIJ a câstigat 9.700 km2 de platou continental si zona economica exclusiva pentru România – unica extindere de drepturi suverane si jurisdictie suverana ale Românei dupa Marea Unire din 1918.
O coalitie de state diverse
În noiembrie 2023, Bogdan Aurescu a scos Rusia din cel mai important tribunal al ONU. Mai exact, scorul a fost de 117 voturi în Adunarea Generala a ONU, fata de doar 77 de voturi obtinute de Rusia, iar în Consiliul de Securitate, Aurescu a obtinut 9 voturi fata de doar 6 ale Rusiei. A fost pentru prima oara din 1945, de când a fost creata Curtea Internationala de Justitie, când Rusia nu are judecator acolo, desi, ca membru permanent al Consiliului de Securitate, se considera îndreptatita sa fie reprezentata în CIJ.
De la început, Aurescu a fost sustinut de o coalitie de state diverse, nu a fost doar un candidat regional, chiar daca a candidat pentru postul de judecator la CIJ din partea Europei de Est (asa este numit la ONU grupul geografic din care face parte România). Statele care l-au co-nominalizat au fost Olanda, Italia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Peru, Polonia, Portugalia, Suedia si Noua Zeelanda.
Negocierile cu Ucraina
Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internationala de Justitie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internationala de Justitie privind Delimitarea Maritima în Marea Neagra, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câstigarea a 79,34- din suprafata în disputa, adica a 9700 km² de platou continental si zona economica exclusiva care au revenit României – unica extindere de jurisdictie suverana si drepturi suverane ale României dupa 1918.
Bogdan Aurescu a fost pâna în prezent si membru al Comisiei de la Venetia (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a co-autorat. De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept International a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027). Ca membru al Comisiei de Drept International a ONU a introdus (alaturi de alti patru membri CDI) pe agenda curenta a Comisiei subiectul ”Sea-level rise in relation to international law” (”Cresterea nivelului marilor si oceanelor în relatie cu dreptul international”), un subiect de interes prioritar la nivel global, cresterea nivelului marilor si oceanelor, un efect direct al schimbarilor climatice, afectând peste doua treimi din statele membre ONU.
Aurescu este profesor universitar
Aurescu este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultatii de Drept – Universitatea din Bucuresti, unde preda Drept International Public, Organizatii si Relatii Internationale, Jurisdictii Internationale (a predat, de-a lungul carierei academice, si Drept Diplomatic si Consular, Dreptul International al Protectiei Minoritatilor si alte discipline).
La 26 februarie 2022, Ucraina a depus cererea de initiere a procedurilor contra Federatiei Ruse la CIJ, iar pe 18 mai 2022, România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie, în cadrul procedurilor lansate împotriva Federatiei Ruse. Cererea de interventie a României a fost depusa la CIJ în septembrie 2022, Aurescu fiind Agentul României în acest proces.
SURSA FOTO: digi24.ro