Publicitate

Persoanele fizice se pot adresa, începând de joi, 23 noiembrie, producatorilor sau dealerilor validati în cadrul programului”Rabla Plus” pentru a achizitiona autoturisme noi, nepoluante, a transmis, luni, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presa.
Noua sesiune a programului de va derula în perioada 23 noiembrie 2023, ora 10:00 – 8 decembrie 2023, ora: 23:59.

„Am hotarât sa deschidem o noua sesiune de finantare, în urma solicitarilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioara si le-am pus la dispozitie în aceasta sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai putin poluant si la îmbunatatirea calitatii aerului în aglomerarile urbane. Sumele acordate sunt menite sa încurajeze persoanele fizice sa-si achizitioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care ofera o alternativa mai ecologica, economica si convenabila pentru transport, în special în contextul în care se doreste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a dependentei de combustibili fosili”, a declarat presedintele AFM, Laurentiu Adrian Neculaescu.

Bugetul alocat acestei sesiuni „Rabla Plus” este de 72,655 milioane de lei.

Potrivit sursei citate, în cadrul programului, solicitantul beneficiaza de un ecotichet la achizitionarea unui autovehicul nou în schimbul predarii spre casare cel putin a unui autovehicul uzat, dar se pot preda spre casare maximum doua autovehicule rulate.

Cuantumul finantarii este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou 100- electric sau un autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, respectiv 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, cu exceptia motocicletelor, care genereaza maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casarii unui autovehicul uzat.

De asemenea, se ofera 54.000 de lei pentru un autovehicul nou full electric sau un autovehicul nou cu pila de combustie cu hidrogen, precum si 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care genereaza maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achizitionarea unui autovehicul nou, în schimbul casarii a doua autovehicule uzate.

AFM precizeaza ca pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara casat, se adauga un eco-bonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul electric a carui valoare nu depaseste suma de 75.000 euro, cu TVA inclusa.

În acelasi timp, ecotichetul oferit pentru achizitionarea unei motociclete electrice este 26.000 de lei, la care se poate adauga un ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara.

Listele cu producatorii si dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul institutiei, la sectiunile dedicate programelor. AGERPRES

Citește toată știrea

Buget de peste 72,6 milioane de lei pentru o nouă sesiune “Rabla Plus”. Începe pe 23 noiembrie
Publicitate