Publicitate

„Ziarul de Iasi” vrea sa ajute una dintre cele mai muncitoare familii prin Campania de Craciun organizata în aceasta perioada. Oameni gospodari, dar cu multe încercari primite de la viata, acestia vor sa le asigure un viitor celor patru copii, îi sustin la scoala si le ofera cele necesare din putinul pe care îl au. Desi unul dintre copii si tatal au trecut prin niste operatii grele, ei traiesc în armonie în casuta batrâneasca din Macaresti. Povestea lor înduiosatoare, în rândurile urmatoare.
Sub acoperisul casei familiei Unguru traiesc sase suflete – doi parinti si patru copii. Oana si Costel se pot mândri cu patru copii cuminti si silitori, desi greutatile vietii nu au încetat sa îi încerce la fiecare pas. Damian Florin, baiatul cel mare, are 15 ani si este în clasa a IX-a la o scoala profesionala din Iasi. Cele doua fetite, Diana Elena, care are 10 ani si este în clasa a IV-a, si Nicoleta Stefania, care are 8 ani si a început clasa I, sunt eleve la Scoala Primara din Macaresti. Dragos Constantin este mezinul familiei si urmeaza sa faca 4 ani în luna februarie, acum fiind în primul an de gradinita.

Stâlpul familiei, imobilizat la pat

Familia Unguru încearca sa se descurce luna de luna cu banii adunati din alocatiile copiilor, alocatia familiala complementara si bursa. Venitul acestora nu depaseste 2.000 de lei pe luna, bani insuficienti pentru a le asigura un trai decent. Oana ne-a explicat ca 150 de lei se duc pe energia electrica, 150 de lei pe serviciile TV si pe cartelele telefonice, 500 de lei pe caminul si transportul baiatului cel mare, care studiaza la Iasi, plus 50 de lei pe saptamâna pentru acesta. Cresc animale si lucreaza pamântul, pentru a fi siguri ca vor avea ce le pune pe masa copiilor si ca restul banilor îi vor putea folosi pentru a le oferi cele necesare la scoala.

„Ne descurcam asa cum putem. Nu avem prea mult, dar nici nu murim de foame. Mai crestem una alta si încercam sa facem cu banutii în asa fel încât sa ne ajunga”, ne-a marturisit mama copiilor.

Costel mai lucra ca zilier prin sat, doar ca un mare necaz a dat peste ei cu putin timp înainte de vizita noastra. Într-o zi, când aducea vacile acasa, a fugit dupa ele si a cazut pe piciorul stâng. A trecut printr-o operatie grea, iar acum tatal copiilor trebuie sa stea imobilizat timp de trei luni. Peste aproximativ o luna urmeaza sa îi scoata suruburile, iar apoi va mai urma înca o luna jumatate în care nu va avea voie sa mearga.

Primii pasi ai lui Dragos

Si cum greutatile zilei de mâine nu erau suficiente pentru familia Unguru, am aflat de înca o problema întâmpinata de cele sase suflete din Macaresti. Dragos, mezinul familiei, s-a nascut cu luxatie congenitala de sold, care este o anomalie la articulatia soldului. Desi aceasta problema ar fi trebuit sa fie depistata imediat dupa nastere, parintii au descoperit-o abia atunci când baietelul a început sa stea în picioare. „Nu ne-au scris în foaia de iesire din spital, iar noi nu am stiut nimic despre asta. Când am vazut cum sta în picioare, mi-am dat seama ca ceva nu este în regula. Avea unul din picioruse mai scurt decât celalalt. Statea cu un picior normal si cu celalalt pe vârfurile degetelor”, ne-a explicat mama.

Dragos a fost operat la vârsta de 2 ani, iar apoi, timp de sase luni, a stat în ghips. A urmat o perioada lunga în care a mers la terapie. Acum, la aproape 4 anisori este în primul an de gradinita, se deplaseaza fara probleme si merge regulat la control.

Teme impecabile lucrate la marginea patului

Nicoleta si Diana se numara printre cele mai sârguincioase eleve de la scoala din Macaresti. Învatatoarea Dianei, Maria David, ne-a spus ca cele doua fetite îsi fac temele impecabil si uneori depasesc un copil care are tot confortul acasa. Sunt atente, active, au grija sa învete lectiile si cer ajutorul mamei atunci când nu se descurca la teme. Însa, cât putere pot avea copiii de 8-10 ani încât sa îsi faca zi de zi temele la marginea patului, pe un scaun?

Nu au masa, iar atunci când au amândoua teme, Nicoleta si Diana fac cu rândul la scaunul ce le serveste pe post de birou. Una dintre ele sta pe pat, aplecata peste caiet si lucreaza temele, iar cealalta trage scaunelul la marginea patului si scrie lectiile pentru a doua zi.

Pentru ca în Macaresti nu exista microbuz scolar, cele doua fete merg pe jos pâna la scoala, indiferent de vreme. Aveau doua biciclete pe care le mai foloseau, însa ambele s-au stricat. Înainte sa se defecteze acestea, plecau împreuna spre scoala, iar drumul lor era mult mai usor si mai scurt, mai ales în sezonul rece când petreau mai putin timp în frig.

Atunci când am vizitat scoala si am adunat dorintele pentru Mos Craciun, le-am trecut si pe cele doua albinute din familia Unguru pe lista copiilor cuminti. Am aflat ca Nicoleta Stefania si-ar dori un jurnal si doua papusi, iar Diana Elena ar vrea câteva clamite de par si jocuri educative. Însa, ambele ne-au zis ca au nevoie de ghetute si haine groase pentru iarna aceasta.

Casa batrâneasca din Macaresti

Familia Unguru locuieste într-o casuta batrâneasca compusa din doua dormitoare separate de o mica încapere ce joaca atât rolul unei bucatarii, cât si al unei camere de dormit. O singura soba încalzeste cele trei încaperi si, desi lemnele sunt putine, e nevoie de mult foc pentru a mentine caldura în toata casa. Nu au aragaz, iar Oana pregateste mâncarea în acea micuta bucatarie formata doar dintr-o soba si câteva rafturi de pe care lipsesc oalele, tigaile si vesela. În cele trei camere, au patru paturi vechi, pentru care au mare nevoie de perne, paturi si lenjerie.

În fiecare zi, mai putin când este vreo sarbatoare religioasa, mama copiilor spala rufele la mâna, în vana, afara, pentru ca nu dispun de o masina de spalat. Spala zilnic tocmai ca sa nu se adune prea multe haine de la o zi la alta, întrucât copiii sunt mici si le murdaresc repede. Prin urmare, s-ar bucura sa primeasca o masina de spalat automata, dar si un aspirator sau un fier de calcat.

Cum arata masa în familia Unguru? Nu exista. Fiecare îsi pune prosopelul pe pat si manânca sau sta la marginea patului si aseaza farfuria pe scaun.

Cine s-a alaturat campaniei

Union Cars a donat 2.000 de lei pentru cele 132 de sufletele din satele risipite pe malul Prutului, dupa ce s-au implicat si în Campania de Craciun de anul trecut. 

Bogdan Cojocaru, prefectul judetului Iasi, a trimis 500 de lei pentru prichindeii din Prisacani. „Ma bucur sa pot lua parte si în acest an la campania de Craciun organizata de «Ziarul de Iasi». Sunt înca multe familii iesene care nu îsi permit sa le ofere copiilor tot ceea ce ei merita. De aceea, sprijinul oferit de comunitatea unita în jurul ZDI reprezinta nu doar un moment de fericire pentru acesti copii, ci si un model de cum societatea civila poate veni în ajutorul celor aflati în nevoie. Felicitari «Ziarul de Iasi» si mult succes în toate proiectele viitoare!”, a declarat acesta.

Vlad Ciobanu si o persoana anonima, care au sprijinit fiecare Campanie de Craciun, au donat câte 500 de lei fiecare. O alta persoana care nu doreste sa îsi dezvaluie identitatea, dar care a fost alaturi de noi si în anul 2022, a daruit 300 de lei si trei pachete, câte unul pentru fiecare familie, cu obiecte de igiena personala si îmbracaminte.

CITESTE SI: Ajutati cei 46 de micuti ai Gradinitei Prisacani sa-si îndeplineasca visurile! Iata ce vor sa se faca când vor fi mari! FOTO

Scoala Gimnaziala „Ion Simionescu” din Iasi a sprijinit Campania de Craciun organizata de „Ziarul de Iasi” anul trecut, iar acum doneaza douazeci de pachete cu dulciuri pentru micutii din Prisacani. „Ne implicam si de aceasta data în campania initiata de ZDI, caci generozitatea si empatia sunt atribute ale scolii noastre pe care le dovedim prin fapte ori de câte ori este nevoie. Consideram ca a darui nu este o datorie, ci un privilegiu. Suntem mereu atenti la nevoile celuilalt si dorim sa contribuim la bucuria adusa celor mici în prag de Craciun”, a mentionat Sabina Elvira Maria Manea, directoarea scolii.

Maria Chirila este alaturi de copilasii implicati în campania noastra si a trimis hainute pentru un baiat.

Cum putem sa îi ajutam

Cei care doresc sa sprijine aceasta campanie, cu orice suma de bani, fie ea mai mica sau mai mare, sunt asteptati la sediul redactiei Ziarului de Iasi, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vis-a-vsi de Gara Internationala). Mai multe detalii puteti obtine la numarul de telefon 0232.271.271. De asemenea, puteti face donatii în bani în contul Asociatiei Procons, care va folosi sumele colectate exclusiv si integral în scopul sustinerii acestei actiuni, în baza protocolului pe care Scoala Gimnaziala Prisacani l-a semnat cu Asociatia Procons special pentru aceasta campanie. Va rugam sa specificati ca donatia este pentru Campania de Craciun organizata pentru copiii din comuna Prisacani. Pentru donatorii persoane juridice, Asociatia Procons va încheia contracte de sponsorizare.

Titularul contului bancar este ASOCIATIA „PROCONS”, cu sediul în Iasi, înregistrata în Registrul Asociatiilor si Fundatiilor sub nr. 2942/A/1994, CIF 7943370, cont bancar RO11BRMA0999100091153903, deschis la Banca Românesca.

Puteti dona obiecte de îmbracaminte si încaltaminte (aflate în stare buna) pentru copii si adulti, pilote, perne, electrocasnice, carti, rechizite, obiecte de igiena personala etc. Toate vor ajunge la cele trei familii pe care dorim sa le sprijinim.

Donatiile în bani se pot face pâna vineri, 15 decembrie, iar donatiile în produse se pot aduce la sediul redactiei „Ziarul de Iasi”, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internationala) pâna luni, 18 decembrie.

Lista onorabila a donatorilor

Maria Chirila – haine pentru baiat
Scoala Gimnaziala „Ion Simionescu” din Iasi – douazeci de pachete cu dulciuri
Anonim – 300 lei si trei pachete cu obiecte de igiena personala si îmbracaminte
Anonim – 500 lei
Vlad Ciobanu – 500 lei
Bogdan Cojocaru, prefectul judetului – 500 lei
Union Cars – 2.000 lei
Anonim – o masuta si doua scaunele pentru copiii familiei Rupanu si încaltaminte de dama pentru familii
Marian Serbescu – 500 lei
Adrian Olteanu – 200 dolari
Nicolaie Ivanciu, pensionar – 1.100 lei
Moldova Center – 5.000 lei
Anonim – haine pentru adulti, jucarii, jocuri si carti pentru copii
Anonim – patru saci cu haine pentru adultii din cele trei familii
Prof. dr. Dan Cascaval, Rector TUIASI – 500 lei
T.V. – 1.500 lei
Regia de Publicitate ARBOmedia din Bucuresti – 10.000 lei
Anonim – 1.000 lei
PHINIA – 7.000 lei
Viorel Blajut – 8.000 lei

 

Citește toată știrea

Campania de Crăciun a ZdI: Copii cu teme impecabile, făcute pe marginea patului. O poveste impresionantă
Publicitate