Publicitate

Deputatul Adrian Albu, candidatul Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) la Primaria Chisinaului, anunta ca s-a întâlnit, luni, la Moscova, cu seful Gazprom, Aleksei Miller. Atât monopolul rus – care are un diferend comercial cu Republica Moldova – cât si Albu sustin ca discutiile, pe care le-au calificat ca fiind „foarte bune”, au vizat securitatea energetica a Republicii Moldova si relatiile dintre gigantul Gazprom si Chisinau
„A avut loc o întâlnire de lucru între Aleksei Miller si deputatul din Parlamentul Republicii Moldova Adrian Albu. (…) Partile au facut schimb de opinii cu privire la interactiunea dintre Gazprom si Moldova în sectorul gazelor si au convenit sa continue contactele”, anunta Gazprom într-un scurt comunicat citat de NewsMaker.

La rândul sau, Adrian Albu a transmis ca a început saptamâna la Moscova, cu o discutie pe care o califica „foarte buna” cu seful companiei Gazprom, Aleksei Miller. Potrivit lui Albu, principalul subiect abordat a vizat securitatea energetica a Republicii Moldova, „tinând cont de interesul primordial al consumatorilor moldoveni si capacitatea de plata a cetatenilor, dar si a agentilor economici din tara”.

Adrian Albu, precizeaza NewsMaker, a plecat în Rusia la 12 septembrie. Parlamentarul socialist urma sa participe la Forumul Economic Estic de la Vladivostok, unde a venit si Vladimir Putin. În timpul vizitei în Rusia, Albu a luat parte la un panel de discutii despre urbanistica, desfasurat în marja Forumului, si a acordat un interviu pentru agentia de presa pro-Kremlin TASS în care s-a plâns de autoritatile centrale de la Chisinau.

Deputatul socialist sustine ca Aleksei Miller, seful Gazprom, a dat asigurari, în cadrul discutiilor purtate la Moscova, ca Gazprom „este o companie care-si respecta deplin întelegerile contractuale” si ca concernul rus ar fi „deschis în continuare sa asigure cu gaz natural Republica Moldova”.

„Am evidentiat importanta unor relatii contractuale stabile, de interes comun, care sa corespunda realitatilor zilei si capacitatii de plata a consumatorilor. Asa cum am afirmat în repetate rânduri, demnitarii de la Chisinau trebuie sa puna în prim plan interesele cetatenilor Republicii Moldova, fara a se lansa în lupte geopolitice din contul bugetelor familiilor din tara noastra”, a scris Albu pe retelele sociale pe care le gestioneaza.

Aceasta întâlnire intervine în plin conflict comercial între Gazprom si autoritatile din domeniul energiei de la Chisinau. Saptamâna trecuta, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Republica Moldova, ANRE, a amendat Moldovatransgaz, subsidiara a companiei rusesti Gazprom, cu 1,9 milioane de dolari pentru ca nu a respectat o cerinta privind separarea activitatilor de transport al gazelor de cele de furnizor.

În plus, Republica Moldova a declarat la 6 septembrie ca datoreaza Gazprom 8,6 milioane de dolari pentru gaz, ceea ce reprezinta doar o fractiune din cele 709 milioane de dolari revendicate de monopolul rus, pentru care compania controlata de Kremlin a declarat ca va continua sa lupte.

Moldova, fosta republica sovietica, obisnuia sa cumpere gaze naturale rusesti, dar Gazprom si filiala sa din Republica Moldova au declarat la sfârsitul anului 2021 ca Chisinaul a acumulat datorii de sute de milioane de dolari. Ministrul energiei, Victor Parlicov, a declarat ca un audit international a aratat ca distribuitorul public de gaze naturale Moldovagaz, companie detinuta de statul moldovean, datoreaza doar 8,6 milioane de dolari, iar guvernul sau „nu intentioneaza sa plateasca datorii inexistente”.

Ulterior, Gazprom a anuntat ca „nu este categoric de acord cu afirmatiile partii moldovenesti si intentioneaza sa continue sa-si apere drepturile pe toate caile posibile”. Compania controlata de Kremlin a evaluat datoria Moldovei la 709 milioane de dolari în urma cu un an, dar suma ar putea fi si mai mare, odata cu adaugarea penalitatilor.

Presedinta Maia Sandu a spus, la rândul sau, ca auditul a infirmat pretentiile Gazprom. Ea declarase anterior ca Moldova nu are datorii fata de Gazprom pentru gazele naturale.

Alegerile locale generale din 2023 din Republica Moldova vor avea loc la data de 5 noiembrie. Actualul primar al Chisinaului, Ion Ceban, a fost ales în 2019 din partea socialistilor, dar între timp si-a fondat un alt partid politic, care se situeaza însa tot în opozitie fata de guvernarea proeuropeana. În mod traditional, socialistii fostului presedinte al Republicii Moldova Igor Dodon întretin relatii cordiale cu Moscova.

Citește toată știrea

Candidatul socialiştilor la Primăria Chişinău s-a dus la Moscova şi s-a întâlnit cu şeful Gazprom
Publicitate