Publicitate

Franta se confrunta cu un val de canicula de o precocitate fara precedent, ce vine dinspre Spania, zeci de departamente fiind plasate sub cod portocaliu. Temperaturile vor trece, vineri si sâmbata, de 40 de grade, transmite Le Figaro.
Specialisti meteo au plasat 13 departamente din sud-vestul Frantei în alerta portocalie de „canicula” si alte 19 departamente în „risc major”, în timp ce temperaturile vor continua sa creasca pâna când vor atinge între 36 si peste 40°C în unele orase, vineri si sâmbata.

În Spania, satelitul Sentinel-3 (Copernicus EU) a masurat temperaturi de peste 53 de grade a temperaturii pamântului, în unele zone, în data de 14 iunie.

Valul de caldura sosit dinspre Spania a progresat miercuri, cu temperaturi cuprinse între 30 si 35 de grade Celsius în toata jumatatea de sud a tarii.

Însa ce este mai rau este înca de asteptat: vineri se asteapta ca mercurul sa urce la peste 40°C la nivel local.

”Alerta portocalie indica faptul ca departamentul va atinge pragurile de canicula în functie de criteriile definite. Alerta galbena indica faptul ca aceste praguri vor fi apropiate si apoi posibil atinse, subliniind caldura foarte ridicata si gravitatea acesteia”, precizeaza Canalul Meteo în comunicatul sau, potrivit News.ro.

Météo-France a activat, de asemenea, alerta portocalie „canicula” pentru 23 de departamente din sud-vest, din Anjou pâna în Pirinei.

„Noptile se vor mentine foarte calde (20° – 25°C), cu probabile recorduri de temperaturi minime ridicate. În timpul zilei, se vor atinge valori apropiate de 36° pâna la 40°C din interiorul Bretaniei pâna în Pays de la Loire, Poitou-Charentes si Nouvelle-Aquitaine, precum si în valea inferioara a Rodnei. Pentru Languedoc-Roussillon, valul de caldura se va atenua usor sâmbata, odata cu ridicarea unei brize marine”, precizeaza Canalul Meteo în comunicatul sau.

Atribuite încalzirii globale, valurile de caldura se înmultesc în lume, inclusiv în Franta, unde acest episod este de o precocitate fara precedent, cel mai timpuriu, înaintea celor din 2017 si 2005, care începusera pe 18 iunie.

Caldura poate avea un efect agravant asupra uscaciunii solului dupa o primavara si o iarna deosebit de secetoase si poate creste riscul de incendii de padure.

În sud-est, departamentul Vaucluse a fost plasat sub alerta de poluare cu ozon – o poluare rezultata din transformarea chimica a altor poluanti din aerul înconjurator, sub efectul radiatiilor solare -, iar Bouches-du-Rhône va fi plasat sub alerta joi.

În Ile-de-France, ONF a avertizat cu privire la riscul ridicat de incendii de padure si a facut apel la „vigilenta”, având în vedere caldura combinata cu numarul mare de drumetii din luna iunie.

Citește toată știrea

Caniculă extremă, fără precedent, în vestul Europei. 53 de grade în Spania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate