Casa Alba a respins sâmbata comentariile facute de fostul presedinte american Donald Trump în legatura cu faptul ca nu si-ar proteja aliatii din NATO de o potentiala invazie rusa, calificându-le drept „revoltatoare si dezechilibrate”, relateaza Reuters.
Trump, care a parut sa relateze o întâlnire cu liderii NATO în timpul unui miting politic desfasurat sâmbata în Carolina de Sud, l-a citat pe presedintele unei „tari mari” pe care nu a numit-o, care l-a întrebat: „Ei bine, domnule, daca nu platim si suntem atacati de Rusia – ne veti proteja?”.
„Am întrebat: Nu ati platit? Sunteti rau-platnici?”
El a spus: „Da, sa spunem ca asta s-a întâmplat”.
„Nu, nu v-as proteja”, a spus Trump ca i-ar fi raspuns. „De fapt, i-as încuraja (pe rusi – n.r.) sa faca ce naiba vor. Trebuie sa platesti”, a adaugat fostul presedinte. Purtatorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates, întrebat despre comentariile lui Trump, a declarat: „Încurajarea invadarii celor mai apropiati aliati ai nostri de catre regimuri criminale este revoltatoare si dezechilibrata – si pune în pericol securitatea nationala americana, stabilitatea globala si economia noastra acasa”.
Articolul 5 din Tratatul NATO este o prevedere care garanteaza apararea reciproca a statelor membre în cazul în care unul dintre ele este atacat.
Trump, favorit pentru nominalizarea republicana la alegerile prezidentiale, a fost un critic înversunat al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord atunci când era presedinte, amenintând în mod repetat ca se va retrage din alianta. El a redus finantarea apararii pentru NATO si s-a plâns frecvent ca Statele Unite platesc mai mult decât partea lor echitabila.
Andrew Bates a declarat ca presedintele Joe Biden, un democrat care doreste sa fie reales în alegerile din noiembrie, a restabilit aliantele Statelor Unite dupa ce a preluat functia în 2021, asigurându-se ca NATO este acum „cea mai mare si cea mai vitala (organizatie) care a fost vreodata”. „În loc sa ceara razboaie si sa promoveze haosul nociv, presedintele Biden va continua sa consolideze leadershipul american si sa sustina interesele noastre de securitate nationala – nu sa actioneze împotriva lor”, a spus Bates într-o declaratie emisa sâmbata seara.
În conditiile în care Trump îl devanseaza pe Biden în unele sondaje, aliatii europeni se tem ca o victorie a lui Trump în noiembrie ar putea pune în pericol angajamentul SUA fata de alianta, însa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecuta ca nu crede ca o a doua presedintie Trump ar pune în pericol apartenenta SUA la organizatie. Stoltenberg, care a facut presiuni asupra statelor membre pentru a creste cheltuielile pentru aparare, a declarat ca aliatii europeni îsi maresc contributiile militare si „se îndreapta în directia corecta”.
Trump a continuat sa critice alianta transatlantica, spunând luna trecuta, la un miting de campanie, ca nu crede ca tarile NATO ar sprijini Statele Unite, daca acestea ar fi atacate.
În ceea ce priveste razboiul Rusiei din Ucraina, Trump a cerut o dezescaladare si s-a plâns de miliardele cheltuite pâna acum, desi a prezentat putine propuneri politice concrete. De la invazia la scara larga a Moscovei din februarie 2022, ajutorul SUA pentru Ucraina s-a ridicat la aproximativ 75 de miliarde de dolari, a declarat Stoltenberg, în timp ce alti membri NATO si state partenere au oferit împreuna peste 100 de miliarde de dolari.