Publicitate

Câstigul salarial mediu net a crescut în luna septembrie cu 62 lei (plus 1,4-), la 4.593 lei, fata de luna august 2023, iar fata de septembrie 2022 cresterea a fost de 14,7-, arata datele publicate luni de Institutul National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11.450 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (2.524 lei).
”În luna septembrie 2023, câstigul salarial mediu brut a fost 7.350 lei, cu 92 lei (plus 1,3-) mai mare decât în luna august 2023. Câstigul salarial mediu net a fost 4.593 lei, în crestere cu 62 lei (plus 1,4-) fata de luna august 2023. Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (11.450 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (2.524 lei)”, arata datele INS. Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câstigul salarial mediu net a crescut cu 14,7-.

Indicele câstigului salarial real1 a fost 105,4- în luna septembrie 2023 fata de luna septembrie 2022. Indicele câstigului salarial real a fost 100,6- în luna septembrie 2023 fata de luna august 2023. Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost 230,9-, cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna august 2023.

În cursul anului se înregistreaza fluctuatii ale câstigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori, în special în lunile luate ca baza de comparatie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile în functie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urma, la estomparea fluctuatiilor câstigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evolutia câstigului salarial real depinde, atât de fluctuatiile câstigului salarial mediu net, cât si de rata inflatiei.

Septembrie 2023 comparativ cu august 2023

 În luna septembrie 2023, în majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul câstigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2023, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori încasarilor mai mari (în functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat dupa cum urmeaza: cu 23,2- în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; între 4- si 7,5- ȋn extractia petrolului brut si a gazelor naturale, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si încaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), telecomunicatii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a înregistrarilor, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice; între 2,5- si 3,5- în fabricarea produselor textile, activitati de servicii în tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, înregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), fabricarea de mobila, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale împletite), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea bauturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor.

Scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna august 2023 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scaderile câstigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de încasarile mai mici (în functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu câstiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale câstigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat dupa cum urmeaza: cu 11- în extractia minereurilor metalifere; între 4- si 6- în intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; între 1- si 2- în fabricarea altor mijloace de transport, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), colectarea si epurarea apelor uzate, captarea, tratarea si distributia apei, fabricarea produselor din tutun, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).

În sectorul bugetar, în luna septembrie 2023 s-au înregistrat cresteri ale câstigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta în învatamânt (plus 4,3-, ca urmare a reluarii platii cu ora a cadrelor didactice), în sanatate si asistenta sociala (plus 2,3-), respectiv în administratia publica (plus 1,4-).

 

 

Citește toată știrea

Câştigul salarial mediu net a crescut în luna septembrie cu 62 lei (plus 1,4%), la 4.593 lei
Publicitate