Postul sau fastingul intermitent (FI), respectiv limitarea consumului de alimente la o fereastra prestabilita, este un regim popular de pierdere în greutate. O fereastra de zece ore înseamna sa va limitati programul zilnic de alimentatie la zece ore si sa postiti în restul de 14 ore. De exemplu, daca mâncati prima masa la ora 9 dimineata, ar trebui sa mâncati ultima îmbucatura pâna la ora 19.00, spun cercetatorii.
Mâncatul într-o fereastra de zece ore este asociat cu o energie si o stare de spirit mai bune si cu un nivel mai scazut al foamei, arata noile rezultate ale celui mai amplu studiu stiintific de acest tip realizat în Marea Britanie.
Rezultatele studiului au fost prezentate de cercetatorii de la King’s College London în cadrul Conferintei Europene de Nutritie de la Belgrad, care s-a desfasurat între 14-17 noiembrie, în Serbia. În ciuda faptului ca unii sustinatori ai FI promoveaza în mod obisnuit ferestrele restrictive de alimentatie de pâna la sase ore, constatarile acestui nou studiu arata ca si mâncatul într-o fereastra mai putin restrictiva, respectiv de zece ore are totusi beneficii pozitive pentru sanatate, cum ar fi modificari ale dispozitiei, energiei si foamei.
Cei care au fost consecventi în ceea ce priveste fereastra de alimentatie au avut beneficii mai mari decât cei care au variat fereastra de alimentatie de la o zi la alta. „Acesta este cel mai mare studiu realizat în afara unei clinici strict controlate care arata ca postul intermitent poate îmbunatati sanatatea într-un cadru real”, a declarat dr. Sarah Berry, de la King’s College London si cercetator sef la ZOE.
Rezultatele arata ca regimul nu trebuie sa fie foarte restrictiv pentru a vedea rezultate pozitive: o fereastra de zece ore pentru a mânca a fost gestionabila pentru majoritatea oamenilor, si au fost observate îmbunatatire a starii de spirit, a nivelului de energie si a foamei.
Cercetatorii au constatat pentru prima data ca cei care au practicat alimentatia cu timp limitat, dar nu au fost consecventi zi de zi, nu au avut aceleasi efecte pozitive asupra sanatatii ca cei care au pastrat acelasi ritm în fiecare zi. Un numar de 37.545 de persoane din aplicatia ZOE Health au finalizat perioada de interventie principala de trei saptamâni.
Participantii au fost rugati sa manânce asa cum ar fi facut-o în mod normal în prima saptamâna, iar apoi sa respecte o fereastra de zece ore pentru a mânca timp de doua saptamâni.
Peste 36.231 de participanti au optat pentru saptamâni suplimentare, iar 27.371 de utilizatori au fost clasificati ca fiind foarte implicati în mentinerea intervalului de mâncat. Participantii foarte implicati au fost în proportie de 78- femei, cu o vârsta medie de 60 de ani si un Indice de Masa Corporala de 25,6. Participantii cu o fereastra de masa mai lunga înainte de interventie au vazut un beneficiu si mai mare pentru sanatatea lor.
Potrivit autorilor, acest studiu se adauga la numarul tot mai mare de dovezi care arata importanta modului în care mâncam. Impactul alimentelor asupra sanatatii nu tine doar de ceea ce mâncam, spun cercetatorii, ci si de momentul în care alegem sa consumam mesele, iar mâncatul într-o anumita fereastra de timp reprezinta un comportament alimentar important care poate fi benefic pentru sanatate.
În plus, descoperirile arata ca nu trebuie sa mâncam tot timpul. Multi oameni se vor simti satui si chiar vor pierde în greutate daca se limiteaza la a mânca într-o fereastra de zece ore, sunt concluziile cercetatorilor care au condus acest studiu.