Publicitate

Guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Mugur Isarescu, a lansat o serie de avertismente cu ocazia lansarii noului Raport asupra inflatiei, multe dintre acestea fiind adresate Guvernului si având legatura cu stabilizarea finantelor publice. CORE2 ajustat (inflatia care poate fi tintita de BNR prin instrumentele de politica monetara, a crescut În T1 peste asteptarile specialistilor bancii centrale.
Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime si transportul.

”Preturile energiei s-au transmis în cotatiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrasamintele si furajele. Dar si pe un fundal, sa spunem, de început de panica. De aceea nu ne strica ceva mai multa calmitate. Agitatia e caracteristica perioadelor de criza. E de înteles, dar eu cred ca autoritatile asta trebuie sa transmita: mai calm. Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am baut cu Eugen Radulescu, deci este un sfat bun. Si acest canal psihosocial al anticipatiilor, discutiile care nu se mai termina cu inflatia si exagerarile, sunt specifice, dar nu fac bine” a declarat Mugur Isarescu. În ceea ce priveste evolutiile din sectorul fortei de munca, guvernatorul a precizat ca acestea nu sunt îngrijoratoare înca.

”Cel mai periculos proces care ne pândeste este o spirala costuri-inflatie-preturi-salarii, sa intre pe aceasta spirala. Nu spun ca asa cum am vazut acum cresterea salariului mediu cu vreo 10- ne face bine, dar nominal este sub rata inflatiei. Cred ca putem sa visam ca nu vor fi presiuni inflationiste, desi aici riscul exista. Sa vedem din punct de vedere politic, social, cum vor fi temperate lucrurile pentru ca în situatia întrarii pe aceasta spirala, deciziile vor fi mai dificil de luat”, a declarat Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca evolutia costurilor unitare cu forta de munca a fot ”rezonabila” pâna la momentul realizarii raportului si a avertizat ca economia este slabita si nu si-ar permite o crestere naturala a veniturilor.

Cititi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

Citește toată știrea

Ce mesaje a transmis Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate