Publicitate

Oamenii de stiinta spun ca încalzirea globala creste probabilitatea producerii fulgerelor pe teritoriul Statelor Unite, unde doua persoane si-au pierdut viata joi, iar alte doua se afla în stare critica dupa ce au fost lovite de fulger în proximitatea Casei Albe, informeaza Reuters.
Conditiile de temperatura ridicata si de umiditate de joi în Washington D.C. au fost propice pentru electricitate. Temperatura atmosferica a urcat pâna la 34 de grade Celsius – cu 3 grade Celsius mai mare decât temperatura maxima normala în 30 de ani pentru data de 4 august, potrivit Serviciului National de Meteorologie.

Caldura mai mare poate atrage mai multa umiditate în atmosfera, încurajând totodata un curent descendent rapid – doi factori cheie pentru formarea particulelor încarcate electric care duc la producerea fulgerului. Un studiu important publicat în 2014 în revista Science avertiza ca numarul fulgerelor ar putea creste cu 50- în acest secol în Statele Unite, fiecare grad Celsius de încalzire ducând la o crestere de 12- a numarului de fulgere.

Alaska, care se încalzeste mai rapid decât media globala, se confrunta cu o crestere de 17- în privinta fenomenului fulgerelor în comparatie cu anii mai racorosi din decada 1980. Iar în California, regiune preponderent arida, un atac de circa 14.000 de fulgere produse în august 2020 a declansat unele dintre cele mai mari incendii de vegetatie din istoria statului.

În afara Statelor Unite, exista dovezi potrivit carora fulgerele se înmultesc si în India si Brazilia. Dar chiar si în contextul producerii mai multor fulgere, probabilitatea de a fi lovit de unul este în continuare extrem de rara în Statele Unite, spun expertii. Circa 40 de milioane de fulgere se descarca pe teritoriul SUA în fiecare an, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor -, iar probabilitatea de a fi lovit este mai mica de 1 la 1 milion.

Dintre persoanele lovite de fulger, circa 90- supravietuiesc, potrivit CDC. În Statele Unite s-au înregistrat 444 de decese în urma fulgerelor în perioada 2006-2021.

Cei doi barbati si doua femei loviti de fulger joi în timp ce vizitau Lafayette Square din Washington, putin mai la nord de Casa Alba, se numara printre cei mai putin norocosi – au fost loviti de un fulger care a lovit pamântul în timpul unei furtuni violente de dupa-amiaza.

Fulgerul a lovit în apropierea unui copac aflat la câtiva metri distanta de gradul care împrejmuieste resedinta si biroul prezidentiale. Toate cele patru victime au suferit rani grave, care le-au pus viata în pericol, si au fost transportate la spitale din apropiere, unde doua dintre ele au decedat mai târziu, au precizat autoritatile.

”Suntem întristati de pierderea tragica de vieti omenesti”, a spus Casa Alba într-un comunicat publicat vineri. ”Gândurile noastre se îndreapta înspre familiile care au pierdut un membru drag si ne rugam pentru cei care se lupta în continuare pentru viata lor”.

Lafayette Square este deseori plina de vizitatori în special în lunile de vara. Întrucât deseori e nevoie de caldura si de umezeala pentru producerea fulgerelor, cele mai multe lovesc pe timpul verii. În Statele Unite, statul subtropical Florida, cu o populatie numeroasa, înregistreaza cel mai mare numar de decese în urma fulgerelor. 

SURSA: Agerpres

 

Citește toată știrea

Ce spun omenii de ştiinţă despre fulgerul care a omorât doi oameni în faţa Casei Albe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate