Publicitate

Cea mai mare bacterie din lume, de 5.000 de ori mai mare decât ”rudele” sale si cu o structura mult mai complexa, a fost descoperita în Guadelupa, potrivit unui studiu publicat joi în revista „Science”, informeaza AFP.
„Thiomargarita magnifica” masoara pâna la doi centimetri, seamana cu o „geana” si rastoarna codurile microbiologiei, a declarat pentru AFP Olivier Gros, profesor de biologie la Université des Antilles si coautor al studiului.

În laboratorul sau din campusul Fouilloles din Pointe-a-Pitre, cercetatorul prezinta cu mândrie o eprubeta care contine mici filamente albe. În conditiile în care dimensiunea medie a unei bacterii este de doi pâna la cinci micrometri, aceasta „se vede cu ochiul liber, o pot lua cu o penseta!”, explica el.

În mangrovele din Guadelupa cercetatorul a observat pentru prima data bacteria în 2009. „La început am crezut ca este orice altceva în afara de o bacterie, pentru ca ceva de doi centimetri lungime nu poate fi o bacterie”, a povestit acesta.

Destul de curând însa, tehnicile de descriere celulara cu ajutorul microscopiei electronice au aratat ca era într-adevar vorba de un organism bacterian. Dar cu o astfel de dimensiune, explica profesorul Gros, „nu aveam nicio siguranta ca era vorba de o singura celula” – o bacterie fiind un micro-organism unicelular.

O bioloaga de la acelasi laborator a dezvaluit ca aceasta apartine familiei Thiomargarita, un gen de bacterii despre care se stia deja ca utilizeaza sulfurile pentru a se dezvolta. Iar cercetarile efectuate la Paris de o specialista de la Centrul National Francez de Cercetari Stiintifice (CNRS) sugereaza ca aveam de-a face cu „o singura celula”, a explicat Gros.

Convinsa de descoperirea sa, echipa a încercat o prima publicare într-o revista stiintifica, care a refuzat-o. „Ne-au raspuns: ‘Este interesant, însa avem nevoie de mai multe informatii pentru a va crede’, deoarece dovada nu era suficient de solida din punct de vedere al imaginii”, îsi aminteste biologul.

Si aici intra în scena Jean-Marie Volland, un tânar cercetator post-doctoral la Université des Antilles, care va deveni primul autor al studiului publicat în revista „Science”. Dupa ce nu a reusit sa obtina un post de profesor-cercetator în Guadelupa, acesta a plecat în Statele Unite, unde a fost recrutat de University of California, Berkeley. Când s-a dus acolo, avea în minte sa studieze „bacteria incredibila” cu care era deja familiarizat.

„Ar fi ca si cum ai întâlni un om la fel de înalt ca Muntele Everest”, si-a spus el. În toamna anului 2018, Volland a primit un prim pachet trimis de profesorul Gros la institutul de secventiere a genomului din cadrul Lawrence Berkeley National Laboratory, administrat de universitate.

Provocarea a fost, în esenta, una de natura tehnica: sa reuseasca sa redea o imagine a bacteriei ca întreg, gratie „analizelor microscopice tridimensionale, la o marire mai mare”.

În laboratorul american, cercetatorul a avut acces la tehnici de ultima generatie. La care se adauga un important sprijin financiar si „accesul la cercetatori experti în secventierea genomului”, recunoaste omul de stiinta, care descrie aceasta colaborare SUA-Guadalupa ca fiind o „poveste de succes”.

Imaginile sale în 3D dovedesc în sfârsit ca întregul filament este într-adevar o singura celula.

Dincolo de „gigantismul” sau, bacteria se dovedeste, de asemenea,”mai complexa” decât „rudele” sale: o descoperire „total neasteptata”, care „da peste cap cunostintele de microbiologie”, marturiseste cercetatorul. AGERPRES

Citește toată știrea

Cea mai mare bacterie din lume a fost descoperită în Guadelupa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate