Publicitate

Dupa o luna de la începerea preînscrierii online pentru admiterea la Universitatea de Stiintele Vietii “Ion Ionescu de la Brad” Iasi, Facultatea de Medicina veterinara pare sa fie favorita candidatilor, spun angajatii universitatii iesene. 
Asta în ciuda faptului ca e facultatea cu cele mai putine locuri bugetate din aceasta universitate, precum si a faptului ca pe locurile platite percepe, în acest moment, cele mai mari taxe de scolarizare din cadrul USV Iasi. În acest articol gasiti câteva dintre informatiile despre locurile puse la dispozitie de doua dintre universitatile iesene, despre taxele percepute de acestea si despre calendarul admiterii în sesiunea din luna iulie.

Universitatea de Stiintele Vietii “Ion Ionescu de la Brad” Iasi

•        Platforma de preînscriere online pentru toate programele de studii din cadrul USV Iasi este deschisa însa din data de 2 mai si va ramâne asa pâna pe 30 iunie.

•        Perioada de înscriere a candidatilor este 10-21 iulie 2023, iar înscrierea se poate face atât online, cât si la sediul USV. Atentie însa! Candidatii care se înscriu online trebuie sa retina ca platforma se va închide la ora 23:59 a penultimei zile din perioada dedicata înscrierilor, adica pe 20 iulie în sesiunea de vara.

•        În eventualitatea neocuparii locurilor planificate, se va organiza o a doua sesiune de admitere, în perioada 4-7 septembrie 2023 (platforma de înscriere online se va închide pe 6 septembrie).

•        Afisarea rezultatelor va avea loc în data de 22 iulie 2023, respectiv 08 septembrie 2023.

Candidatii care se înscriu la una din facultatile Universitatii de Stiintele Vietii din Iasi vor avea la dispozitie 355 de locuri la Facultatea de Agricultura, din care 70 cu taxa, 174 de locuri la facultatea de Horticultura (45 cu taxa), 189 de locuri la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale si Alimentare (din care 50 cu taxa) si 195 de locuri la Medicina Veterinara, din care 115 de locuri sunt bugetate si 80 sunt cu taxa.

 Pentru înscriere, candidatii vor trebui sa plateasca o taxa de 150 lei, care permite înscrierea la toate specializarile din cadrul unei facultati. Cei care iau în calcul sa urmeze cursurile unei facultati din cadrul USV Iasi pe locurile cu taxa, trebuie însa sa stie ca taxele de studii difera, în functie de facultatea aleasa (“cuantumul taxelor de studiu se stabileste de catre Senatul Universitatii cu minim doua saptamâni înainte de începerea înscrierilor”, se arata în regulamentul Admiterii 2023 la USV Iasi).

Taxele de scolarizare pe anul în curs pot oferi însa o imagine a efortului financiar pe care l-ar presupune studiul contra-cost la USV Iasi. În acest moment, taxa de studiu variaza între 3.500 lei si 4.500 euro (cele mai mici taxe sunt la specializarile din domeniul Agronomie si Biologie, la toate domeniile Facultatii de Horticultura si la Zootehnie, iar cea mai mare taxa de scolarizare este la Medicina Veterinara cu predare în limba engleza).

Admiterea se face prin concurs, pe baza notelor obtinute la probele de Bacalaureat. Nota de la proba scrisa de Limba si literatura româna are o pondere de 50- din media finala si se aplica pentru toti candidatii români la studii de licenta, indiferent de facultatea pe care o aleg. La aceasta, se mai adauga nota de la o alta proba scrisa de la bacalaureat, la alegere, si care are tot o pondere de 50- din media finala.

Rasplata pentru candidatii care au obtinut premiul I, II, III, mentiune sau premii speciale la concursuri internationale consta în dreptul oferit acestora de a se putea înmatricula fara admitere la doua specializari din cadrul USV Iasi, pe locuri bugetate, la domenii corespunzatoare disciplinelor la care au fost distinsi.

Pentru ceilalti, însa, admiterea se face în ordinea mediilor. Totusi, în cazul în care mai multi candidati au medii egale, “departajarea se va face tinând cont de în primul rând de media generala a anilor de studiu din liceu si apoi de media examenului de bacalaureat”. Media minima de admitere la facultate este 5.

Odata admisi, viitorii studenti din Agronomie vor mai avea de achitat taxa de înmatriculare, de 100 lei. Si tot atunci vor trebui sa faca dovada ca au platit si cel putin 25- din taxa de scolarizare pentru anul univ. 2023/2024 (daca au fost admisi pe unul dintre locurile cu taxa).

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi taxa de înscriere difera de la facultate la facultate, la fel ca si cea de scolarizare. De asemenea, conditiile de admitere sunt diferite. De exemplu, la opt facultati ale UAIC, admiterea se va face exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat, în timp ce alte patru facultati (Drept, Educatie Fizica si Sport, Informatica si Teologie Ortodoxa) au reintrodus probele scrise, care vor avea o pondere de maxim 60- din media de admitere. Iar alte facultati (Geografie si Geologie, Informatica, Matematica) vor lua în calcul si nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat. Iar candidatii care spera sa fie admisi la Psihologie si Stiinte ale Educatiei sau la Teologie Ortodoxa vor trebui sa sustina si probe eliminatorii de aptitudini, în vreme ce la Facultatea de Educatie Fizica si Sport vor trebui sa faca dovada competentelor sportive.

•        La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, preînscrierea online a demarat la începutul lunii aprilie si se poate face pâna pe 9 iulie 2023.

•        Înscrierea, atât online, cât si direct la sediul facultatilor se face în perioada 10 – 15 iulie 2023, iar selectia si afisarea rezultatelor va avea loc în zilele 17 – 22 iulie 2023.

•        Taxele de înscriere si de scolarizare, stabilite de fiecare facultate în parte, difera de la una la alta si uneori chiar de la o specializare la alta, în cadrul aceleiasi facultati.

•        Anumite categorii de candidati beneficiaza de scutire de la plata taxei de înscriere, sau de reduceri. (vezi aici regulamentul admiterii: https://admitere.uaic.ro/wp-content/uploads/2023/02/Regulament-Admitere-Licenta-2023_site.pdf

Taxa cea mai mare de înscriere va fi încasata de Facultatea de Informatica (400 lei/domeniu). La polul opus, Facultatea de Teologie Romano-Catolica este singura facultate care nu percepe deloc taxa de înscriere pentru admiterea la studii de licenta. În ce priveste taxa de scolarizare, cel mai mult (4.000 lei) vor plati studentii admisi pe locurile cu taxa la Facultatile de Biologie (domeniul Biologie), precum si la Litere sau la Economie si Administrarea Afacerilor. Iar cea mai mica taxa de scolarizare e perceputa tot de Facultatea de Teologie Romano-Catolica (2.000 lei).

 •       Candidatii declarati admisi vor mai trebui sa achite o taxa de înmatriculare de 50 de lei si 30- din taxa de scolarizare pentru semestrul I, înainte de a putea semna contractul de studii.

•        Candidatii care doresc sa studieze într-o limba straina au la dispozitie sase specializari în limbi straine la studii de licenta.

•        Cetatenii români de pretutindeni din Republica Moldova pot opta pentru a studia la extensiunile UAIC din Balti si Chisinau, unde sunt disponibile sase programe la studii de licenta si patru programe la studii de master.

•        În plus, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi organizeaza concurs de admitere si la filialele din Focsani si Botosani. La filiala din Focsani, oferta de studii cuprinde trei specializari la studii de licenta, iar cea din Botosani, doua.

•        Locurile ramase neocupate dupa sesiunea de admitere din iulie vor fi scoase la concurs în perioada 4-6 septembrie 2023.

Mai multe despre conditiile de admitere vezi aici: https://admitere.uaic.ro/admitere-licenta/

Citește toată știrea

Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Publicitate