Ce-i face pe acesti români sa n-aiba nicio grija când sute de alti oameni sunt ucisi/ torturati/ violati în fiecare zi la o distanta palpabila si într-un mediu cultural familiar lor? Sunt prea bogati ca sa resimta efectele economice ale celor doua conflicte? Sunt prea saraci ca sa le mai pese? Nu gasesc o legatura de cauzalitate între ce se întâmpla în Ucraina/ Gaza si viata lor de zi cu zi, adica sunt prosti? Gasesc o legatura, dar nu le pasa, adica sunt psihopati? Gasesc o legatura, le pasa, dar se bucura, adica sunt sadici?
Doua sondaje publicate recent au încercat sa evalueze sentimentul opiniei publice din România privind cele doua conflicte armate care tin omenirea pe jar. În linii mari, raspunsurile schiteaza o societate relativ sanatoasa daca luam în calcul cantitatea enorma de manipulare si dezinformare care acopera cele doua teme. Potrivit sondajului IRSOP, 66- dintre români considera ca Israelul are dreptul sa atace Hamas în Gaza si numai 20- sustin contrariul. În acelasi timp, 78- dintre respondenti sunt de acord ca România sa acorde imediat ajutor umanitar populatiei civile din Fâsia Gaza si doar 20- se împotrivesc. Asadar, o perspectiva deopotriva pragmatica si umanista a unei majoritati în privinta conflictului israelo-palestinian. Sondajul mai arata ca 36- dintre români sunt mai îngrijorati de conflictul din Ucraina decât cel din Orientul Apropiat, în timp ce 35- sunt îngrijorati de ambele în aceeasi masura, iar 17- mai mult de cel din Fâsia Gaza. Din nou, o perceptie în general de bun simt daca tinem cont de proximitatea, amploarea conflictului si natura agresorului în cazul invaziei rusesti. Aceasta concluzie este întarita si de rezultatele sondajului INSCOP, desi cifrele difera dincolo de marja de eroare. Astfel, întrebati care dintre cele doua conflicte îi îngrijoreaza mai mult, 49- dintre respondentii INSCOP au indicat conflictul din Ucraina, 29- conflictul dintre Israel si Hamas, în timp ce 15.9- au spus ca îi îngrijoreaza ambele conflicte în aceeasi masura.
Pâna aici, toate bune si frumoase. Cei mai multi români se raporteaza rational si empatic la cele doua conflicte. Problema e ca cei „mai putini români”, irationali si/sau indiferenti, sunt, la o privire mai atenta, destul de multi. Potrivit sondajului IRSOP, 11- din populatia matura a României nu este îngrijorata de niciunul dintre cele doua razboaie. La cercetarea INSCOP nu a existat o formulare directa a întrebarii privind ambele conflicte, dar o concluzie similara deriva dupa putina matematica. Astfel, 15,9- spun ca sunt îngrijorati de ambele conflicte în aceeasi masura, dar „aceeasi masura” înseamna pentru 31,9- dintre cei chestionati despre Orientul Apropiat „destul de putin/ foarte putin/ deloc”. Deci o treime dintre cei 15,9-, în jur de 5-, nu-s prea îngrijorati. Îi adaugam pe cei 6- care n-au raspuns deloc la întrebare si tot pe la 11- ajungem si în cazul INSCOP.
Fara sa ne aruncam din nou în calcule (populatia cu drept de vot în România e de peste 18,8 milioane, dar cifrele sunt contestate), putem trage o linie cât mai jos si sa apreciem ca cei 11- dintre români pe care-i doare în cot de cele doua razboaie înseamna cel putin 1,5 milioane. Cu alte cuvinte, cel putin 1,5 milioane de suflete fara suflet în România. Cine sunt acesti conationali? Sondajele citate nu ne ofera detalii sociologice despre ei, desi numarul mare ar fi meritat mai multa „aplecare”. Ce-i face pe acesti români sa n-aiba nicio grija când sute de alti oameni sunt ucisi/ torturati/ violati în fiecare zi la o distanta palpabila si într-un mediu cultural familiar lor? Sunt prea bogati ca sa resimta efectele economice ale celor doua conflicte? Sunt prea saraci ca sa le mai pese? Nu gasesc o legatura de cauzalitate între ce se întâmpla în Ucraina/ Gaza si viata lor de zi cu zi, adica sunt prosti? Gasesc o legatura, dar nu le pasa, adica sunt psihopati? Gasesc o legatura, le pasa, dar se bucura, adica sunt sadici?
Pâna când sociologii ne vor oferi mai multe informatii despre cei „1,5 milioane”, ma hazardez sa spun ca acest 11- are o legatura mai mult decât tangentiala cu faptul ca România e pe primul loc în UE la numarul de morti pe sosele si mame minore, respectiv, pe ultimele locuri la implicare civica si politica.