Publicitate

Peste 500 de monede, organizate cronologic, care ilustreaza istoria României, sunt scoase la licitatie, pe 11 octombrie, într-un eveniment dedicat numismaticii românesti de Artmark.

„Licitatia unei Colectii de Numismatica aproape Completa” parcurge mai multe epoci ale monedelor circulate în spatiul românesc, martore la ascensiunea si decaderea imperiilor, la formarea statelor române, la proclamarea independentei, la formarea regatului României, ajungând pâna în asa-zisa Epoca de Aur.

Licitatia din 11 octombrie reuneste monede într-o stare de conservare buna, foarte buna sau impecabila, din care nu mai putin de 28 de monede gradate în top pop (cea mai buna stare de conservare cunoscuta pentru moneda de referinta), 123 de monede din argint si 23 de piese de aur.

O piesa de importanta majora în domeniul numismaticii este moneda de 5 lei din 1881 cu sase stele si sase raze pe muchie. Este cea mai rara varianta a monedelor cu aceasta valoare nominala, fiind considerata de specialistii români si internationali un reper de referinta pentru numismatica româneasca. Rara moneda, din argint, în buna stare de conservare, are un pret de pornire de 4.000 de euro (raportat la o valoare de piata de 15-20 de mii de euro). Alte piese foarte cautate de colectionari si cercetatori în domeniul numismaticii, indiferent daca prezinta defectiuni sau defecte de batere monetara, sunt cele doua variante ale monedei de 5 lei din 1883, gradate drept necirculate, cu MS 62. Pretul de pornire pentru o varianta este de doar 100 de euro.

Valoarea unei monede este stabilita de vechime, raritatea seriei, starea de conservare, dar si de evenimentul sau personalitatea pe care o ilustreaza. Un exemplu în acest sens este moneda 100 lei din 1922, gradata MS 62 (mint state) din aur, care ilustreaza figura Regelui României Ferdinand I si care are pretul de pornire de 5.000 de euro, fiind printre cele mai valoroase piese din licitatie. Totodata, se remarca în licitatie si o serie de monede din aur de la 1906, un an istoric exceptional din punct de vedere al regalitatii, fiind momentul jubiliar al aniversarii celor 40 de ani de domnie ai primului rege al României.

Licitatiile dedicate numismaticii românesti, organizate de Casa de Licitatii A10 by Artmark, reprezinta nu doar o ocazie pentru punerea în circulatie a unor monede rare, dar mai ales, în acesti primi ani de promovare transparenta catre piata a unor selectii de moneda româneasca, dintâia etapa în dezvoltarea pietei românesti de profil, iar pentru colectionarii români si straini, oportunitatea achizitionarii primare a unor monede a caror lichiditate va creste în anii ce vin, o data cu investibilitatea acestora, pe masura organizarii moderne a pietei.

Colectia de monede poate fi admirata la Palatul Cesianu-Racovita de luni pâna duminica în intervalul orar 10:00-20:00. Evenimentul din 11 octombrie, ora 19:00, va avea loc în format hibrid: online pe platforma Artmark Live 2.0 si în sala de licitatii a Casei de Licitatii A10 by Artmark din str. C.A. Rosetti, nr. 5.

 

 

Citește toată știrea

Cele mai rare monede româneşti, scoase la licitaţie
Publicitate