Publicitate

Avioanele de vânatoare sunt cele mai avansate, cele mai puternice, cele mai complexe din punct de vedere tehnologic. 
Este firesc ca sunt si cele mai scumpe. Deci, daca ar fi trebuit sa cumperi unul, care sunt optiunile tale?

5. McDonnell Douglas F-15EX Strike Eagle: $87.7 millioane

F-15 în sine nu trebuia sa fie ieftin, iar ultima sa varianta, F-15EX, demonstreaza acest lucru. Se presupune ca va înlocui modelele C si D mai vechi, fiind în acelasi timp mai accesibil decât cele mai avansate avioane de generatia a 5-a.

Totusi, aceasta accesibilitate vine în principal din costurile operationale, deoarece aeronava în sine este mai scumpa decât F-35A. Costul sau de operare ar trebui sa fie „doar” 29.000 USD pe ora, iar guvernul SUA spera sa aduca costul de operare al F-35A doar la 36.000 USD pâna în 2024.

4. Chengdu J-20: $100 millioane

Se stiu foarte putine despre avioanele chinezesti de generatia a 5-a. Pretul sau este, de asemenea, o simpla speculatie. Cu toate acestea, având în vedere faptul ca în urma cu doar câteva decenii China nu avea nicio industrie aeriana ca atare si ca costurile fortei de munca în tara cresc constant estimarea pare realista.

Totusi, J-20 nu este de vânzare, deoarece China nu a intentionat niciodata sa-si exporte arma de top. 

3. Dassault Rafale: a115 milioane $

Exista rapoarte diferite despre pretul Rafale, variind între 100 si 120 de milioane de dolari pe bucata în configuratia cea mai simpla. Fortele Aeriene Franceze au cumparat cu siguranta avionul cu mult mai putin.

Cu toate acestea, fiind unul dintre cele mai avansate avioane si fabricate într-una dintre cele mai scumpe regiuni ale lumii, Rafale nu este ieftin.

2. Eurofighter Typhoon: $124 millioane

Un alt avion de lupta european, Eurofighter Typhoon (Foto – wikipedia) poate costa pâna la 50 de milioane de dolari pentru cumparatorii din Uniunea Europeana, dar pretul de export este mult mai mare. În 2018, Airbus a oferit Eurofighters Indiei pentru 138 de milioane de euro pe bucata.

Atât pentru Eurofighter, cât si pentru Rafale, vorbim despre cea mai recenta configuratie: Tranche 4 si respectiv F3-R (sau echivalent).

1. Lockheed Martin F-35B and F-35C: $135.8 and $117.3 million

În timp ce pretul unui singur F-35A a scazut drastic în ultimii ani, variantele mai complexe – F-35B si F-35C – nu au urmat aceeasi tendinta.

Cel mai scump F-35B este echipat pentru decolare scurta si aterizare verticala (STOVL), în timp ce F-35C este varianta de transport; toate împart nu mai mult de 30- din piese avute în comun, ceea ce înseamna ca optimizarea productiei pentru una o afecteaza abia pe cealalta.

Ceea ce face din F-35B cel mai scump avion de vânatoare care poate fi achizitionat în 2021

SURSA: newsweek.ro

Citește toată știrea

Cele mai scumpe cinci avioane din lume. Cât costă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate