Publicitate

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, doreste investitii de mii de miliarde de dolari pentru a reforma industria globala a semiconductorilor, a informat publicatia The Wall Street Journal, citata de Reuters.
Altman a vorbit de mult timp despre problema cererii si ofertei de cipuri AI – multi giganti AI le doresc, dar nu sunt suficiente – si ca limiteaza dezvoltarea OpenAI.

El are în vedere un proiect care ar creste capacitatea globala de construire a cipurilor, potrivit The Wall Street Journal, si se pare ca este în discutii cu diferiti investitori, inclusiv cu guvernul Emiratelor Arabe Unite.

O suma uluitoare

Altman ar putea avea nevoie sa strânga între 5 si 7 mii de miliarde de dolari pentru acest demers, potrivit unei surse citata de The Wall Street Journal. CNBC nu a putut confirma suma. OpenAI nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Miercuri, Altman a postat pe platforma X ca OpenAI considera ca ”lumea are nevoie de mai multa infrastructura de AI – capacitate fabuloasa, energie, centre de date etc. – decât oamenii planuiesc sa construiasca în prezent”.

El a adaugat ca ”construirea unei infrastructuri de AI la scara masiva si a unui lant de aprovizionare rezistent este cruciala pentru competitivitatea economica” si ca OpenAI va încerca sa ajute. Stirea vine dupa unele controverse legate de unele dintre eforturile si investitiile anterioare ale lui Altman în semiconductori.

Numele de cod ”Tigris”

Chiar înainte de scurta înlaturare a lui Altman din functia de CEO al OpenAI, se pare ca el cauta miliarde pentru o noua companie de cipuri, care nu a fost înca formata, cu numele de cod ”Tigris”, care sa concureze în cele din urma cu Nvidia, el calatorind în Orientul Mijlociu pentru a strânge bani de la investitori.

În 2018, Altman a investit personal într-un startup de cipuri pentru AI numit Rain Neuromorphics, cu sediul lânga sediul OpenAI din San Francisco, iar în 2019 OpenAI a semnat o scrisoare de intentie de a cheltui 51 de milioane de dolari pe cipurile Rain.

În decembrie, SUA au obligat o firma de capital de risc sustinuta de Saudi Aramco sa-si vânda actiunile la Rain. Nvidia a fost marele generator de bani în timpul boomului inteligentei artificiale generative de anul trecut, capitala sa de piata triplându-se în 2023.

Modelele de limbaj mari create de OpenAI, Alphabet, Meta

Unitatile de procesare grafica ale companiei, sau GPU-urile, alimenteaza modelele de limbaj mari create de OpenAI, Alphabet, Meta si o serie în crestere de startupuri puternic finantate, toate luptându-se pentru o parte din placinta AI generativa.

Nvidia controleaza în prezent aproximativ 80- din aceasta piata de cipuri AI, cu o capitalizare actuala de aproximativ 1.720 miliarde de dolari, nu departe de a depasi gigantii tehnologici precum Amazon si Alphabet în capitalizarea pietei. Altman probabil încearca sa schimbe asta.

În noiembrie 2022, când s-a lansat ChatGPT de la OpenAI, compania avea un numar limitat de GPU si capacitate si se considera în mare parte o companie care construieste instrumente pentru dezvoltatori si afaceri, a declarat directorul operational al OpenAI Brad Lightcap pentru CNBC, în noiembrie anul trecut.

Citește toată știrea

CEO-ul OpenAI vrea investiţii de cel puţin cinci mii de miliarde de dolari în cipuri pentru Inteligenţa Artificială
Publicitate